EU-förslag om allians mot narkotika

BRYSSEL EU-kommissionen har antagit en ny handlingsplan mot narkotika för åren 2009-2012. Man uppmanar till att bilda en europeisk allians i syfte att minska narkotikaskadorna och drogrelaterad brottslighet.

– Med upp till två miljoner “problemmissbrukare“ av narkotika i EU är det hög tid att öka medvetenheten om sårbara grupper, särskilt ungdomar, om riskerna med att inta narkotika, säger vice ordförande Jacques Barrot, kommissionär med ansvar för rättsfrågor, frihet och säkerhet, i en kommentar .

Den tänkta alliansen mot narkotika avses mobilisera européerna, myndigheter och idella rörelser att samarbeta och spela en aktiv roll i bekämpningen av droger, exempelvis genom information och sprida framgångsrika initiativ.

Språkbruket i presentationen av handlingsplanen verkar dock genomsyras av harm-reduction – att mer begränsa skador av användningen och tillgången på narkotika, än att rejält ta itu med själva efterfrågan.

I den fyraåriga handlingsplanen – som utgår från en tidigare lagd narkotikastrategi i EU – nämns förslag som att öka kvaliteten, tillgången och omfattningen av behandlings- och skadereducerande program för missbrukare. Dessutom öka underrättelsebaserade polis- och tullinsatser mot storskalig organiserad brottslighet inom unionen och på smuggelrutterna från Latinamerika och Afghanistan.

Omkring 70 miljoner EU-invånare beräknas ha prövat cannabis, tolv miljoner kokain, 9,5 miljoner ecstasy och elva miljoner invånare amfetamin. Minst en halv miljon opiatmissbrukare får substitutionsbehandling. Två miljoner “tunga“ missbrukare finns det i EU och cirka 7500 personer dör varje år i överdoser.

Handlingsplanen – som måste antas av Europeiska rådet före årsskiftet – nämner även prioriteringar som att minska efterfrågan och tillgången på narkotika, öka allmänhetens medvetenhet, mobilisera medborgarna och förbättra internationellt samarbete om narkotikaproblem, rapporterar Reageramera.

• Sin narkotikapolitik avgör ännu de enskilda EU-länderna, något som EU inte kan diktera. Däremot kan rekommendationer ges vad gäller prevention och behandling, avtal finns för samarbete mot grova gränsöverskridande narkotikabrott och om minimistraff för dessa. Dessutom har de flesta länderna undertecknat FN:s restriktiva internationella narkotikakonventioner och som man förbundit sig att respektera.

Etiketter:

Annonser