Fem års fängelse för cannabisodlare

HÄSSLEHOLM Fem års fängelse vardera får de två första dömda personerna i härvan av illegal cannabisodling i nordöstra Skåne. Ett tiotal personer misstänks sammanlagt för grova narkotikabrott.

Under rättegången i måndags valde en 48-årig vietnames att han arbetat vid en av odlingarna, i Vankiva utanför Hässleholm, då hans fingeravtryck säkrats att erkänna. Däremot fortsatte den 58-årige svensken att förneka någon vetskap om den omfattande odlingen av cannabis som skett i hans dotters fastighet.

Omkring 15 kilo cannabis hade odlats, varav tre kilo av hög rushalt, när polisen slog till i juni efter en tids bevakning. Trafiken kring fastigheten hade då varit omfattande av besökare.

I straffmätningen ligger den industriella tillverkningen männen till last, enligt Hässleholms tingsrätt som alltså direkt dömde männen till vardera fem års fängelse. Mannen från Vietnam saknade uppehållstillstånd och kommer att utvisas ur landet och får inte återvända förrän tidigast oktober 2018, rapporterar Kristianstadsbladet.

I somras kunde polisen avslöja illegala odlingar med avancerad utrustning på ett tiotal fastigheter i Göingebygden, Vid de flesta arbetade personer med vietnamesiskt ursprung vilket tyder på internationella kopplingar.

I Storbritannien, Norge och Danmark har tidigare vietnamesiska ligor ertappats med att arrangera stora odlingar och även bemanna dem.

Etiketter:

Annonser