Nykterhetsbasen lämnar klubban 2009

PARIS Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO i snart 14 år, meddelar att han inte ställer upp för omval nästa år. “Det är dags att släppa fram någon annan. Själv avser jag arbeta mer internationellt“, säger han till Drugnews.

Han meddelade beslutet vid en distriktsstyrelsesamling nyligen i Göteborg. Sven-Olov Carlsson avser i framtiden ägna mer kraft åt sitt engagemang i alkohol- och policyfrågor globalt och i Europa.

Han finns idag i ledningen för flera internationella organisationer – president för världsnykteristerna i IOGT International och styrelseledamot i International Council on Alcohol and Adiction, Global Alcoholpolicy Alliance och Eurocare.

– Det är svårt ibland att få almanackan att gå ihop. Tufft tidsmässigt att hinna med både möten utomlands och lokala rörelsearrangemang runt landet. Men det är samtidigt kul!, säger han till Drugnews i en paus från Eurocares årsmöte i Paris där han just omvalts som kassör.

56-årige Carlsson axlade ledartröjan i landets största nykterhetsrörelse 1995 efter Kjell E Johanson efter att dessförinnan ha varit vice ordförande i tolv år.
Han är därmed den som längst hållit i ordförandeklubban sedan sammanslagningen av IOGT och NTO 1970.

Under Carlssons tid har IOGT-NTO utvecklat och fokuserat verksamheten, ökat kamratstödet, byggt nya nätverk och vänt tidigare negativ medlemsutveckling uppåt till idag omkring 48 000 medlemmar.

– Det är en positiv stämning i organisation och vi har ökat vårt inflytande i samhällsdebatten. Något som bör utvecklas mer är mobiliseringen i det lokala opinionsarbetet för att hejda de krafter som vill öppna alkoholkranarna ytterligare. Sambandet mellan ökat drickande och ökade skador måste bättre tydliggöras, säger Sven-Olov Carlsson.

Det blir nu valberedningen i IOGT-NTO som får börja söka kandidater till att efterträda Carlsson inför kongressen i Göteborg i juli nästa år.

• Är det dags för en kvinna på ordförandeposten i IOGT-NTO, tycker du?
– Det vore roligt eftersom vi inte haft någon kvinna där under organisationens snart 130-åriga historia. Men det blir givetvis valberedningen och kongressens sak att avgöra vem som är mest lämpad för uppdraget, avslutar Carlsson.

Etiketter:

Annonser