Kyrkan köper mer vapen- och spritaktier

STOCKHOLM Svenska kyrkan har ökat sitt ägande i företag som tillverkar vapen, alkohol och olja.

Bland nytillskotten i aktieportföljen finns LVMH (Louise Vitton Moet Hennessy) som vid sidan av kläder och lyxväskor även producerar whisky och champagne. Även Koninklijke DSM som gör kemikalier till bryggerier, vapentillverkaren Mitsubishi och oljebolag är nya aktieinvesteringar för kyrkan.

Svenska Kyrkan har inte lika strikt placeringspolicy som KPA pension vad gäller vapen, alkohol och miljö. Man har dock nyligen sålt de 29 000 aktierna i amerikanska energijätten Chevron som kritiserades i samband med demokratiprotesterna i Burma förra året.

– Vi befinner oss i en utvecklingsprocess vad gäller bland annat vapenkriteriet, vi är nog på väg mot en striktare hållning mot vapen. Det är känsligt att förknippas med stora vapenproducenter, vi är inte bekväma med det, säger kyrkans finanschef Anders Thorendal, till Kyrkans tidning.

Hittills i år har Svenska kyrkan förlorat en halv miljard kronor efter raset på börsen.

• Fotnot: Svenska kyrkans aktieinnehav (excell-fil via Kyrkans tidning). Totalt har kyrkan nu aktier i vapen värda 45,9 miljoner kronor, alkohol 29,2 miljoner och energiaktier för 257,5 miljoner kronor.

Etiketter:

Annonser