Knarkinnehav tillåts i Mexiko?

MEXICO CITY Är Mexiko på väg att resignera inför landets stora knarkproblem? President Felipe Calderon vill legalisera innehav av mindre mängder narkotika, såväl cannabis som preparat som heroin, amfetamin och kokain.

Calderon vill se en lagändring och har sänt ett förslag till kongressen om bland annat straffrihet för personer som innehar små mängder narkotika för eget bruk.

Avsikten är att därigenom låta polisen koncentrera arbetet mot smugglare och langare inte mot själva användarna. Mexikos regering har senaste åren försökt bekämpa knarkligor som smugglar narkotika genom landet till USA. Men även det inhemska missbruket har ökat.

– Vad vi vill försöka göra är att inte behandla en missbrukare som kriminell utan som en sjuk människa som bör ha psykologisk och medicinsk hjälp, säger senator Alejandro Gonzalez, ordförande i senatens justitieutskott, rapporterar TT.

Även förre presidenten Vicente Fox försökte för 2006 driva igenom lagändringen, men tvingades backa efter protester från såväl USA som inhemska kritiker. Bland annat varnades för ökad knarkturism till Mexiko om mindre innehav tilläts.

Etiketter:

Annonser