Konkreta förslag för bättre folkhälsa

STOCKHOLM I Folkhälsoinstitutets nya livsstilsrapport föreslås konkreta åtgärder såsom högre alkoholskatt, dyrare tobak, fler nykterhetskontroller i trafiken och analys om varför narkotikadödligheten ökar.

Ohälsa och osunda levnadsvanor följer inkomst och utbildningsnivå, men varierar även regionalt, framgår av rapporten. Kraftig övervikt och daglig rökning är vanligast bland lågavlönade och ekonomiskt utsatta, särskilt bland lågavlönade kvinnor. Men män har överlag fler ohälsosamma vanor än kvinnor.

– Våra levnadsvanor har avgörande betydelse för utvecklingen av hälsan långt upp i åldrarna. Och de har ett starkt samband med människors sociala situation. Folkhälsa och klass hänger klart ihop.
– Överlag mår svenskarna bättre, men problem som fler alkoholskador och ökad narkotikadödlighet oroar, säger generaldirektör Gunnar Ågren (bild) till Drugnews.

I rapporten till regeringen slås fast att tillgänglighet på alkohol måste minskas. Alkoholskadorna fortsätter att öka trots att totalkonsumtionen planat ut. En orsak kan vara att det tar tid innan skador av missbruk visar sig.

Myndigheten efterlyser begränsning och effektivare tillsyn av serveringstillstånd och öppettider på krogar, liksom att alkoholskatten bör anpassas uppåt i takt med allmänna prisutvecklingen. Även förslag framförs om fler slumpmässiga trafikkontroller för att stoppa såväl alkohol- som narkotikapåverkade förare.

I fjol ökade den narkotikarelaterade dödligheten till sin högsta nivå hittills, 350 döda upptäcktes vid obduktioner med exempelvis amfetamin, heroin, cannabis, kokain i kroppen. Detta trots att drogmissbruk i Sverige anses lågt jämfört med andra länder.

– Fallen av de som dör av metadon har också ökat samtidigt som underhållsbehandlingen av missbrukare med preparatet rusat i höjden. Efter misstankar om läckage från programmen tycker jag Socialstyrelsen bör analysera situationen och se över förskrivningsreglerna igen, säger Ågren som slutar sin tjänst sista oktober efter nio år på Folkhälsoinsitutet.

Han tycker att kontrollen av narkotikaklassade och andra beroendeframkallande läkemedel måste bli bättre inom vården. Och för att stoppa tillflödet av nya designade droger föreslår Folkhälsoinstitutet ett förbud för alla kemiska släktingar (estrar och etrar) om grundsubstanserna redan hunnit klassats som hälsofarliga.

Regeringen bör även ta fram en handlingsplan för insatser mot dopingproblem. På tobaksområdet vill Folkhälsoinstitutet se höjda priser och att tobaksvarorna inte alls får exponeras i butiken. Över huvud taget bör tobakspolitiken skärpas för att fortsätta minska rökning och utveckla helt rökfria miljöer i samhället, föreslås i rapporten.

Trots insatser för att få fler att motionera ökar övervikt och fetma, särskilt bland kvinnor. Myndigheten tycker att lägre moms bör införas på frukt och grönt, liksom att fler cykelbanor planeras för att få fler att röra på sig.

• Fotnot: Folkhälsoinstitutets Livsstilsrapport 2008 (118 sidor, pdf-fil). Se tidigare rapport om narkotikadödlighet . På måndag presenterar myndigheten rapporten “Narkotikan i Sverige“

Etiketter:

Annonser