Alkolås för dömda rattfyllerister

STOCKHOLM Dömda rattfyllerister ska få behålla körkortet om de installerar alkolås. Det förslås i Alkolåsutredningen som överlämnats till regeringen. Däremot sägs inget om krav på alkolås i alla nya bilar.

– Påverkade förare orsakar många människors död varje år. Det är därför viktigt att det tas fram ett samlat system om alkolås för dömda rattfyllerister, för att förhindra återfall, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (c), i ett pressmeddelande.

Regeringens särskilde utredare, generaldirektören Ingvar Åkesson, föreslår i utredningen, som överlämnades i torsdags, att de som får sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri istället ska kunna ansöka om att få körkort villkorat med alkolås.
För dem som tillhör högriskgruppen, det vill säga har gjort sig skyldig till grovt rattfylleri, återfallit inom fem år eller har begått rattfylleri och har diagnosen alkoholberoende, ska ett beslut om körkort med alkolås gälla under två år. I övriga fall ska villkorstiden vara ett år.

För att få behålla körkortet måste den dömde dock kunna betala för både alkolås och en del kringkostnader, totalt omkring 17 000 kronor. Utredaren motiverar detta bland annat med att motivationen ökar om föraren själv betalar och att kostnaden bör ställas i relation till den totala kostnaden för att ha och köra bil. En annan anledning till att kostnaden inte bör upplevas alltför betungande är enligt utredningen att: “användningen av alkolås förutsätter vidare att nyttjandet av alkohol kan hållas under viss kontroll, vilket medför att alkoholkostnaderna sjunker“.

För den som inte vill ansöka eller om ansökan avslås ska körkortet återkallas under minst lika lång tid som villkorstiden skulle ha varit.

I förslaget, som nu ska ut på remiss, står inget om att gå före med krav på alkolås i alla nya fordon. Det var annars något som förra s-regeringen ville att Sverige som ett försöksområde i EU bör införa. Men borgerliga regeringen har varit mer försiktigt och hänvisat till att det kan uppfattas som hot mot fri handel och kräver EU-godkännande. Däremot arbetar man för att alkolås i alla nya bussar från 2010 och i lastbilar så snart som möjligt.

Utredaren föreslår även att körkortsprov ska kunna göras skötas av privata företag i framtiden.

• Fotnot: Läs hela utredningen här (pdf): Alkolås för rattfyllerister och körkortsprov i privat regi

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser