Inte brott föra in 8000 liter öl

LULEÅ Ett äldre par i Norrbotten frias från smuggelåtal av tingsrätten trots att de förde in 8000 liter starköl från Tyskland för två år sedan, delvis för andras räkning. “Känns spontant rätt märkligt“, säger till Drugnews åklagare Anna Vallin som hade krävt fängelsestraff.

Paret, en 61-årig kvinna och en 63-årig man från Öjebyn utanför Piteå, åtalades för att sommaren 2006 vid tre resor smugglat sammanlagt 8000 liter öl med minibuss från Tyskland.

Åklagaren hävdar att de satt i system att smuggla alkohol och åtalade paret. De erkände omständigheterna, men bestred brott. De hävdade att dryckerna var för eget och vänners bruk. Men hade även tagit upp beställningar åt bekanta.

Tingsrätten i Luleå konstaterar att det numer är tillåtet att föra in alkohol från andra EU-länder om det är för eget eller familjens användning. Däremot var det inte tillåtet 2006 att föra in åt andra. Men de svenska reglerna vad gäller “oberoende mellanhand“ har ändras från 1 juli i somras med hänvisning till EU-rätt.

Domstolen menar att huvudregeln är att ny lagstiftning även ska tillämpas på gärningar som begåtts innan den trätt i kraft och ogillar därför åtalet mot paret, rapporterar Norrbottens-Kuriren. Även ett beslag av mindre mängd sprit hävs också.

Men enligt de nya reglerna om transport av alkohol på annans beställning ska alkoholskatt betalas i brukarlandet. Vilket inte gjorts i det aktuella fallet, enligt åklagaren.
– Jag ska nu noga läsa domskälen och ta ställning till om jag ska överklaga domen, säger assisterande åklagaren Anna Vallin.

Ungdomens nykterhetsförbund reagerar mot domen och menar den kan tolkas som att 8000 liter öl kan antas vara för personligt bruk. Något som är “bisarrt och gör att “införselkvoterna har blivit en fars“.

– Det här innebär ju i praktiken att man legaliserar det ena ledet av många langares verksamhet – insmugglingen. När det gäller vidareförsäljningen och langningen har polisen redan upp över öronen. Varför kan man inte stämma i bäcken?, säger UNF-ordförande Robert Damberg.

Etiketter:

Annonser