Skärpt brittisk cannabislag efter nyår

LONDON Ökade cannabisproblem och drogrelaterat våld tvingar beslutsfattarna i Storbritannien att uppgradera farlighetsklassningen av drogen efter nyår. Drugnews medarbetare Bruce Clarke har besökt Londonförorten Brixton där knarkhandeln sker öppet.

Efter fem år då cannabis legat på den lägre farlighetsgraden C, uppgraderas drogen efter årsskiftet till B-nivå. Detta sedan myndigheterna i England har insett att den mycket russtarka marijuanasorten “skunk“ blivit vanligare och är ytterst skadlig, särskilt för unga människors mentala utveckling.

Även den inhemska industriella odlingen av marijuana har ökat explosionsartat efter omklassningen.

En bekant som bor i London guidade mig genom några gator i Brixton – ett invandrarområde 15 minuter med tunnelbana från city – som blivit ett centrum för narkotikalangning. Han ger sig vanligtvis inte in i där och manade till stor försiktighet och gav förhållningsorder innan vi en kväll besökte området.

“Undvik ögonkontakt, vik undan direkt om du blir konfronterad på något sätt“ och “Om någon följer efter och tjatar, säg bara sorry och fortsätt att gå“, uppmanade han.

I området mellan Coldharbour Lane och Electric Avenue blev vi tillfrågade ett otal gånger om vi ville köpa narkotika. Allt från skunk till crack, ice och heroin salufördes. Trots att vi inte stannade någon gång, så såg vi flera narkotikaaffärer göras upp.

Kvarteren är slitna, men lockar även nöjeslystna och där finns flera musikklubbar och pubar. Vi lämnade området efter några varv.

I kommunen Lambeth, som Brixton tillhör, skjuts oskyldiga människor ihjäl helt oprovocerat. I Londonområdets mest våldsbrottsdrabbade kommun mördas flest människor, senaste året 14 personer. Totalt i de knappt 40 kommunerna mördades 158 personer.

På dagtid patrulleras gatorna av bobbys, brottsligheten hålls i viss mån tillbaka när vanligt folk är ute. Under kvällar och nätter hör man polissirener med jämna mellanrum. Då dundrar två, tre piketbussar fram på gatorna. Fullt utrustade specialstyrkor försöker dämpa brottsligheten. Det har börjat ge resultat, året innan mördades ännu fler, 22 människor.

– De flesta mördare är tonåringar, de drar fram i kommunen beväpnade med skjutvapen och knivar, påverkade av alkohol och skunk. En fruktansvärd blandning. Oskyldiga människor drabbas väldigt hårt av gängens framfart, säger en narkotikapolis vid Brixtons polisstation som vill vara anonym.

För några veckor sedan blev en tvåbarnsfar nerskjuten när han råkade komma i vägen för tre ungdomar som på BMX-cyklar attackerade ett annat gäng och sköt vilt omkring sig. Det finns flera liknande händelser och våldet har fortsatt.

Debutåldern för marijuanamissbrukare är 13 år. Forskning visar att den höga THC-halten i skunk hämmar hjärnans utveckling. I kombination med alkohol gör den unga människor hämningslösa och livsfarliga för sin omgivning.

– Parlamentet har bestämt att ändra klassificeringen till B på narkotikaskalan. Ändringen kommer att lagfästas i januari, berättar Michelle Charles, informationssekreterare vid inrikesdepartementet, för Drugnews.

Anledningen till uppgraderingen är bland annat att skunk, som är mycket starkare än vanlig marijuana, helt och hållet konkurrerat ut andra cannabissorter. Drygt 80 procent av all cannabis som säljs på gatan är numera skunk.
En annan orsak är att kunna minska hotet mot de unga som är extremt utsatta, menar hon.

När lagen träder i kraft kommer ungdomar som ertappas med innehav att omedelbart att gripas och transporteras till en polisstation. Där registreras de och får en varning eller en böteslapp. Upprepas brottet blir de sociala myndigheterna omedelbart inkopplade och ett åtgärdsprogram tas fram för att bryta brottsbanan.

Lagskärpningen ska främst skydda unga från skunk. Straffsatserna ska också skärpas. Men för äldre missbrukare som ertappas med ett personligt innehav kommer åtgärderna att vara som nu. Man får en tillsägelse att inte hålla på med cannabis. Är man uppkäftig så får man en varning eller böter.

Åter till Brixton och den grasserande droghandeln i området. Kan den minskas med en omklassning av cannabis?
– Jag är inte vidare optimistisk om att uppgraderingen av cannabis kommer att ha någon större effekt, säger narkotikapolisen uppgivet.

Cannabis omklassas

Cannabis (hasch, marijuana) nedklassades i Storbritannien 2004 från farlighetsgrad B, där även amfetaminer och barbiturater finns, till C efter initiativ av labours förre inrikesminister David Blunkett.

Motivet var bl a att frigöra polisinsatser mot “tyngre“, farligare droger och att marijuaanarökare inte ska stämplas som narkotikabrottslingar.

Men omklassningen ledde till oklarhet huruvida cannabis blivit avkriminaliserad (vilket inte var fallet). Ligor startade inhemsk odling av starkare russorter. Cannabismissbruk har ökat, debutåldern sjunkit och fler unga söker behandling för psykiska problem. Forskare pekar på nya hälsofaror med drogen.

Nya premiärministern Gordon Brown stämplar tidigare cannabispolitik som ett misstag. Körde nyligen över regeringens expertråd som avrådde från att höja farlighetsklassning.

En uppgradering 26 januari 2009 innebär att polisen snabbare kan ingripa vid cannabisbrott. Böter, arrest vid ertappande en tredje gång, högre maxstraff vid större innehav från två till fem års fängelse.

Konservativa oppositionen anser dock inte att det räcker. Utan kräver liksom flera frivilligorganisationer kraftfullare insatser och ökad kunskap om faran med cannabis.
Drugnews/SL

Etiketter:

Annonser