60 miljoner till ANT-forskning

STOCKHOLM Regeringen vill satsa 15 miljoner kronor per år på forskning om alkohol, narkotika och tobak kommande fyra år. Detta genom ett anslag till Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS.

Anslaget finns med i regeringens nya forskningsproposition och Sverige bör fortsätta vara med i den absoluta forskningsfronten om ANT, enligt regeringen. Nikotinläkemedel nämns som exempel på en svensk innovation som idag används över hela världen.

– Pågående forskning är internationellt framgångsrik och bör vidmakthållas. Det är därför angeläget att FAS främjar en långsiktig uppbyggnad av en kraftfull och bred forskning inom området, säger folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.
Hon anser att det behövs mer forskning om effektiva preventionsmetoder, identifiera social risk- och skyddsfaktorer och om behandling.

Under projektet Mobilisering mot narkotika satsades över 100 miljoner på narkotikaforskning. Sedan kommittén lades ner var det länge oklart hur satsningarna på drogforskning skulle fortsätta.

Forskningsrådet får nu i uppdrag att upprätta ett särskilt forskningsprogram med de öronmärkta pengarna 2009-2012.

Etiketter:

Annonser