Knarkmaffia mutade polischefer i Mexiko

MEXICO CITY Minst fem polischefer har gripits misstänkta för tagit mutor och ett 30-tal tjänstemän på åklagarmyndigheten har avskedats i Mexiko efter samröre med knarkmaffian. Kartellen hade även infiltrerats amerikanska ambassaden i landet.

De gripna polischeferna har i flera år tagit emot mutor på mellan en till tre miljoner kronor i månaden, enligt internutredare. Genom mutorna kunde Beltrán Leyva-kartellen länge verka med mer eller mindre rättslig immunitet, rapporterar Los Angeles Times och Dagens Nyheter.

Och genom att man även hade lyckats placera en infiltratör på amerikanska ambassaden i Mexico City så fick maffian tillgång till uppgifter om planerade amerikanska DEA-operationer mot smuggelligorna. Det var först när denne infiltratör avslöjades och börjat samarbeta i utbyte mot vittnesskydd som skandalen kunde rullas upp.

Det framgår också att efter att en av ledarna för kartellen, Alfredo Beltrán Leyva, greps i början av året så planerade maffian en fritagning. Med hjälp av polis och ritningar över det häkte där han placerats skulle platsen stormas. Planera avstyrdes i sista stund efter misstankar om att upplägget var en fälla.

Kriminella gruppers strider om kontrollen över droghandel och smuggling till Nordamerika har senaste åren lett till en våldspiral med idag ett tjugotal mord per dag. President Felipe Calderón har i kampen mot maffiorna tvingats sätta in militär då flera polisstyrkor ofta varit korrumperade.

Etiketter:

Annonser