Ljus tänds för narkotikans offer

STOCKHOLM Ljusmanifestationer hålls runt landet till minnet av drogernas offer. Narkotikadöden ökar. “Jag blir förskräckt över hur många barndomsvänner som dött“, berättade förra finansborgarrådet Kristina Axén Olin vid en minnesstund i Stockholm.

Ifjol dog 350 personer i narkotikarelaterade sjukdomar och olyckor, en kraftig ökning jämfört med året före då 278 avled och jämfört med 1990-talet har det skett en fördubbling.
Ökningen antas beror på att det grava missbruket har ökat.

Denna statistik och en hel del annan drogrelaterad statistik presenterade i torsdags Håkan Leifman, chef för STAD inom Beroendecentrum Stockholm, vid ett möte i Kris Stockholms lokaler.

– Nu är det viktigt att politiker och tjänstemän i landet verkligen tar detta på allvar. Denna statistik och forskning visar ju att något håller på att gå snett inom narkomanvården, sade Håkan Leifman till Drugnews medarbetare.

Efter mötet hölls vid Medborgarplatsen den traditionella Ljusmanifestationen, då man minns narkotikans offer och deras anhöriga. Under Allhelgonahelgen hålls liknande manifestationer på ett 30-tal platser i landet.

Förra finansborgarrådet Kristina Axén Olin (m) var huvudtalare.
– Jag satt hemma och mindes barndomsvänner och bekanta från skoltiden som har dött av narkotika och annat missbruk. När jag efter en stund insåg hur många det är blev jag förskräckt, sade Kristina Axén Olin i ett känsloladdat tal.

Knappa hundratalet personer hade trotsat höstregnet och deltog i manifestationen, som arrangerades av flera frivilligorganisationer, bland andra IOGT-NTO, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, Sveriges Invandrare Mot Narkotika och Kriminellas revansch i samhället, Stockholm.

Etiketter:

Annonser