“Gränshandel med öl och sprit ökar“

HELSINGBORG/ROSTOCK Enligt alkoholindustrins nya siffror ökar gränshandeln av öl och starksprit dramatiskt. Mycket av det som först exporteras återinförs till Sverige.

Häromdagen presenterade Sprit & Vinleverantörföreningen rapporten Spritpyramiden om att gränshandeln med sprit ökat 14,2 procent första halvåret jämfört med samma period ifjol. Man följer bland annat försäljningen av ett tiotal kända spritmärken till tyska gränsbutiker.
Siffrorna står i skarp konstrast till alkoholforskarna på Stockholms universitet, Sorads “politiserade forskning“, hävdar Erika Nylander, vd för SVL.

Och i onsdags uppgav bryggerierna att det skett en rekordökning för svensk ölexport årets åtta första månader. Hela 44 procent mer exporteras, totalt 33 miljoner liter, enligt redovisningen. Och den dominerande exportmarknaden är gränshandeln i Tyskland. Dessutom säljs också stora mängder dansk och tysk lägre beskattad öl som förs vidare till Sverige.

– Det är märkligt att regeringen helt stillatigande bara ser på den här utvecklingen. Självklart skulle det vara mycket bättre för alla parter om den öl som konsumeras i Sverige också säljs och beskattas här i landet, utan att behöva ta omvägen om Tyskland, kommenterar Paul Bergqvist, ordförande för Sveriges Bryggerier.

Spritleverantörerna och bryggarna drar slutsatsen att myndigheterna tappat kontrollen över smuggling och langning och att sänkta alkoholskatter krävs för att stoppa utvecklingen.

Siffrorna blir slagträ på den alkoholkonferens som hålls torsdag och fredag i Helsingborg. Där kommer alkoholindustrins nya statistik jämföras med tullen och alkoholforskarnas bild. Sorad-forskarna som på regeringens uppdrag månatligen följer försäljningsutvecklingen och intervjuar 1500 svenskar om deras alkoholvanor har tidigare i år uppgivet att smugglingen minskat kraftigt.

Alkoholskatter, smuggling och privatinförsel kommer att debatteras bara ett stenkast från färjeläget i Helsingborg där mycket av införseln, både legal och olaglig, till landet sker.

Etiketter:

Annonser