Brå: lyckad polissatsning mot ligor

STOCKHOLM Polisens specialsatsning mot organiserad brottslighet med öronmärkta pengar har varit framgångsrik. Det uppger Brottsförebyggande rådet i en utvärdering.

2006 beslutade polisen att öronmärkta 120 miljoner kronor för insatser mot den organiserade brottsligheten. Finansieringen har möjliggjort en prioritering av arbetet, förbättrad samordning över länsgränserna och underlättat det operativa arbetet.
Det slås fast av Brå som utvärderat de 14 projekt som hittills genomförts.

I rapporten konstateras bland annat att samarbetet mellan polisen och till exempel Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Kronofogden har förenklats. Vidare att polisen har kunnat arbeta mer uthålligt med riktade insatser och att man genom de öronmärkta pengarna har fått friare utrymme att göra sådant som inte tidigare varit möjligt.

Misstänkta personer har punktmarkerats genom särskilda listor (Alcatraz och Nova). Polisen har även bedrivit projekt mot haschsmuggling och värdetransportrån. Men man bör inte alltför mycket fokusera på mc-gäng och missa andra delar av organiserad kriminalitet, varnar Brå. Man saknar projekt om exempelvis alkoholsmuggling och häleri.

Sedan utvärderingen startade har nya regeringsdirektiv gjort arbetet förändras. Aktionsgrupper ska bildas på rikskriminalpolisen och på åtta platser i landet. totalt ska 200 poliser arbeta mot organiserad brottslighet.

I det sammanhanget får 120-miljonerssatsningen ses som en tillfällig lösning, därför konstaterar Brå att behoven av ytterligare särskilda medel kommer att minska.

– Min bedömning är att när polisen nu ska göra denna jättesatsning med åtta regionala underrättelsecenter och aktionsgrupper kommer polisarbetet gå in i ett ganska våldsamt skeende. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger Brås projektledare Lars Korsell till Drugnews.

• POLIS-EKONOMIKRIS? Häromdagen meddelades att polisen i landet har ekonomiska problem och flera hundra miljoner saknas inför nästa år. Satsning mot grov kriminalitet och bevakning av svenska EU-ordförandeskapet nästa höst var inte inräknad. Regeringens resurstilldelning och regleringsbrev till polisen presenteras först efter årsskiftet. Rikspolisstyrelsens understryker att det är viktigt att skilja på drifts- och investeringskostnader.

• Fotnot: Läs mer och ladda ner Brå-rapporten.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser