Ny EU-signal för lägre införselkvoter

STRASBOURG I tisdags röstade Europaparlamentet i Strasbourg med knapp majoritet för att halvera införselkvoterna för alkohol och tobak, tvärt emot EU-kommissionens förslag om att fullständigt slopa kvoterna.

– Idag vann folkhälsan över alkoholindustrins intressen av obegränsad införsel av alkohol mellan EU-länderna. Äntligen ett steg i rätt riktning!, säger i en kommentar Carl Schlyter, EU-parlamentariker (mp), efter tisdagens omröstning.

Det är andra gången på en månad som markering i mer alkoholrestriktiv riktning görs i EU-sammanhang. Då sade ett parlamentsutskott nej till EU-kommissionens och den ansvariga utskottsrapportörens förslag att bland annat helt ta bort kvoterna och tillåta obegränsade mängder.

Införselkvoter ligger under skattefrågor, ett område där EU-parlamentet inte har någon lagstiftande makt. Det är i stället EU:s finansministrar som fattar beslut med enhällighet.
Men trots att omröstningen inte har någon direkt effekt på EU:s alkoholpolitik så är det ett tecken på att den svenska restriktiva linjen får allt mer gehör.

– Det har skett en betydande förändring de senaste åren. Det allra viktigast är att folkhälsan lyfts fram i debatten, säger Olle Schmidt, folkpartiets EU-parlamentariker, till Drugnews.

På sikt menar Schmidt – som varit aktiv i frågan – att EU-ländernas skatteregler på alkoholområdet måste närma sig varandra.
– Det kan inte ha varit syftet med den inre marknaden att vi ska skeppa öl och sprit över gränserna. Det ligger inte i något lands intresse, säger han och nämner även trafiksäkerhet och miljö som argument för lägre kvoter.

Förslaget att sänka införselkvoterna var en kompromiss mellan den liberala gruppen och socialistgruppen. 315 ledamöter röstade för och 310 mot.

Skulle de s.k. indikativa nivåerna halveras så skulle det innebära max 5 liter sprit, 10 liter vin, 45 liter vin och 55 liter öl som privatpersoner får föra med sig över gränserna i EU i framtiden. För tobak 400 cigaretter, 200 cigariller, 100 cigarrer och 0,5 kilo röktobak.

Etiketter:

Annonser