“EU-beslut seger för folkhälsan“

STOCKHOLM/BRYSSEL EU-parlamentets stöd i en omröstning för sänkta införselkvoter av alkohol och tobak välkomnas av nykterhetsrörelsen. “En seger för folkhälsan som visar att tålmodig opinionsbildning lönar sig“, säger Sven-Olov Carlsson, IOGT-NTO, till Drugnews.

Parlamentets beslut i tisdags vid sessionen i Strasbourg gick emot EU-kommissionens förslag om att helt avskaffa införselkvoter och tillåta obegränsade mängder inom unionen. Omröstningen är dock bara rådgivande i den här frågan, avgörande beslutet fattas av ministerrådet senare.

– EU-parlamentets beslut kan tyckas vara ett litet steg, men det är i rätt riktning. Och ett mycket tydlig besked till EU:s finansministrar i ECOFIN att parlamentet nu vill se en mer folkhälsoinriktad politik på alkoholområdet än den som EU-kommissionen företräder, säger Sven-Olov Carlsson, förbundsordförande i IOGT-NTO.

Han tycker att parlamentets ställningstagande visar att utvecklingen går att påverka och att fler parlamentariker idag anser att folkhälsa är viktigare än principen om fri rörlighet för varor.

De olika skattenivåerna i EU-länderna på alkohol har lett till att privatpersoner och smugglarligor transporterar öl, sprit och vin i enorma mängder över gränserna till högskatteländer som Sverige.

Europa har samtidigt den högsta alkoholkonsumtionen i världen per invånare och ökat berusningsdrickande har följts av fler hälsoskador och höga samhällskostnader.

Men det har varit svårt att få gehör inom unionen för att alkohol inte är en vara som andra jordbruksvaror. Folkhälsopolitik börjar dock uppmärksammas i allt fler EU-länder. Exempelvis beslutade Finland igår att höja alkoholskatten för andra gången på ett år. Irland har gjort det nyligen, Frankrike går i en mer alkoholrestriktiv riktning och Storbritannien diskuterar skärpning av drogpolitiken.

– Vi har idag fler bundsförvanter för en mer restriktiv, socialt inriktad alkoholpolitik, vilket bör ge svenska regeringen råg i ryggen för att agera mer både nationellt och inom EU, säger Sven-Olov Carlsson.

Sverige är EU-ordförandeland hösten 2009.

Etiketter:

Annonser