Mefedron – ny nätdrog som sprids

NORRKÖPING En ny ännu ej klassad nätdrog uppges sprida sig bland unga i landet. Polisen gjorde nyligen beslag av mefedron (“krabba“) i Norrköping och flera personer greps.

Det var vid en husrannsakan som över 200 doser av den centralstimulerande syntetiska drogen hittades. Polisen grep flera personer misstänkta för narkotikabrott och varusmuggling, som sedan släpptes, men är annars sparsam med uppgifter, rapporterar Norrköpings Tidningar.

Sedan drogen Fenazepram narkotikaklassades i september har istället internethandel och missbruk med mefedron (mephedrone) blivit vanligare i vissa kretsar. Drogen upptäcktes första gången i februari i landet i ett kriminaltekniskt lab.

– Den här drogen kallas för “krabba“ och kan jämföras med ecstasy. Vi har sett sista månaden att fler varit påverkade av det här preparatet, säger Leif Hermansson, chef vid narkotikaroteln, till NT.

Polisen vill narkotikaklassa mefedron, då den kan ge biverkningar som yrsel, psykoser och medvetslöshet. Folkhälsoinstitutet har dock nyligen valt att till regeringen föreslå att drogen kategoriseras som hälsofarlig vara då underlaget för att få den narkotikaklassad inte anses tillräckligt.

I Danmark har drogen kostat en ung mans liv, enligt danska TV2.
Även på Åland finns rapporter i höst om ökat användande av mefedron.

• På en svensk nätsajt säljs mefedron med reklamtexten “ruset är mycket euforiskt och ens sociala kompetens 10 dubblas. Detta är den mest euforiska drog vi någonsin haft i lager!“ Säljarna noterar dock att biverkningar och skador är oklara, “ta det därför mycket lugnt“.

Etiketter:

Annonser