Finska tullen slår till mot alkoholimport

LAHTI Den finska tullen har slagit till mot storskalig och organiserad återförsäljning av alkohol som lagligt förts till Finland som resandeinförsel för privat bruk.

Det handlar om en organiserad vidareförsäljning av alkohol som förts in i Finland från Estland. Det rör sig om minst 120 000 liter alkohol och dessutom cigaretter, enligt den finska tullen. I tullen har varorna deklarerats som resandeinförsel, men har sedan sålts vidare. Verksamheten har pågått sedan sedan 2006 och flera inköpsresor har gjorts varje månad och varje gång har tusentals liter alkohol förts in.

Återförsäljningsorganisationen har med sin verksamhet kringgått punktskatter och importskatter på minst 160 000 euro, motsvarande ungefär 1,6 miljoner kronor.

En privatperson får införa alkohol från ett annat EU-land för eget bruk, men det är förbjudet enligt finsk lag att sälja och förmedla denna alkohol, även då det görs utan arvode.

Det är första gången sedan Estland blev EU-medlem, och det därmed blev möjligt för finländare att föra in alkohol utan att betala finsk alkoholskatt, som man i Finland utreder misstankar av den här omfattningen.

Etiketter:

Annonser