Inget straff för langande förälder

ENKÖPING Tingsrätten i Uppsala anser att det inte är straffbart att en förälder ger alkohol till sitt barn att ta med sig på fest. I varje fall inte om barnet är över 18 år och det handlar om mindre mängder.

Det var i samband med skolavslutningen som en drygt 18-årig pojke stoppades på allmän plats i Enköping när han drack cider. Drycken hälldes ut på platsen och pojken berättade för polisen att han fått alkoholen hemifrån.

Pappan har i sak erkänt allt. Han gav sin pojke några flaskor cider och meningen var att han skulle ha med sig cidern till en studentfest och alkoholen var endast avsedd för sonen. Pappan förnekar dock brott, trots att han känt till den gällande åldersgränsen. Han struntade i åldersgränsen eftersom ”han litar på sonen och denne dessutom får dricka på krogen”.

Uppsala tingsrätt håller med pappan. Eftersom ringa brott inte är straffbara och omständigheterna enligt tingsrätten är sådan att “gärningen inte på något sätt framstår som särskilt allvarliga i sitt slag“. Istället liknar tingsrätten i domen med att en “förälder bjuder sitt underåriga barn av en alkoholdryck“.

Med i bedömningen har tingsrätten både pojkens ålder, han var 18 år och nio månader när händelsen inträffade, och det faktum att det rörde sig om en förhållandevis liten mängd alkohol, några flaskor cider.

Åklagaren har inte överklagat domen.

Etiketter:

Annonser