Polischefer misstänks för mened

STOCKHOLM En åklagare ska granska om Stockholms länspolismästare Carin Götblad ljög om hur hemliga informatörer och polisfällor använts. Fallet gäller ett heroinbeslag i Visby för åtta år sedan.

Det är överåklagare Björn Ericsson vid polismålsenheten i Malmö som beslutat inleda en förundersökning om mened. Frågan är om Götblad och andra hela tiden visste att polisens infiltratör organiserade heroinaffären.

Två män greps och 1,5 kilo heroin i en attachéväska omhändertogs vid polisens tillslag på Wisby Hotell 6 maj 2000. Insatsen presenterades som en stor framgång för Gotlandspolisens och Götblad – vid den tiden länspolismästare på Gotland – uttalade sig stolt för media. Hon påstod att Gotland höll på att bli en transitområde för heroin.

Men en av de gripna männen dömdes senare för köp fast han egentligen var säljare och den andre frikändes helt. Dessutom kan det från början funnits tre kilo heroin som langarna i Malmö ville bli av med istället för de 1,5 kilo som beslagtogs.

Det har senare framkommit att hela operationen var en fälla, styrd av polis och en infiltratör från början till slut. Götblad som hemsökts av historien under fortsatta karriären har förnekat att hon då kände till upplägget och att bevis undanhållits i rätten.

Nyligen beslutade därför författaren Dick Sundevall att polisanmäla henne och kommissarie Dan Andersson för mened och grovt tjänstefel. Han har i boken “Hanteraren“ beskrivit hur polisen systematiskt använt privata infiltratörer i kriminella gäng. I Gotlandsfallet framförs nya uppgifter om Götblads tackmejl för insatsen, internpromemorior och att infiltreraren nu är beredd att vittna.

– Det är väldigt skönt att något nu händer. Polischefer ska inte ostraffat kunna begå brott som kan ge fängelse, säger Dick Sundevall till Drugnews.

Sundevall ska på onsdag höras i fallet av utredningsgruppen.
Överåklagare Björn Ericsson är sparsam med kommentarer om förundersökningen, men bekräftar för Svenska Dagbladet att det handlar om poliser som ska ha begått mened.

”Utredningen och de samlade nya påståendena i anmälan ger anledning anta att brott förövats. Ytterligare utredningsåtgärder kan tänkas åstadkomma bättre klarhet i frågan om brott begåtts eller inte”, skriver han i beslutet från Riksenheten för polismål.
Däremot har han inte beslutat att undersöka anmälan om grovt tjänstefel mot de båda polischeferna.

I sin bok Hanteraren, som kom ut nyligen på Albert Bonniers förlag, beskriver Sundevall även flera andra operationer detaljerat där infiltratörer använts av polisen. Men för att inte röja dem har bevis undanhållits och infiltratörernas roll inte framkommit i domstolar. Sundevall uppger att det finns uppåt ett par hundra hanterare inom polisen som sköter sådana infiltratörer och operationer.

– Även om syftet är gott att slå mot den grova kriminaliteten så kan det inte försvara att polis och ibland åklagare bryter mot lagen och underhåller bevis för domare, nämndemän och advokater, säger Dick Sundevall som menar att det skett i över ett tusen rättegångar senaste decenniet.

Sundevall har i boken intervjuat förre kriminalkommissarien Olle Liljegren som fick sparken från Stockholmspolisen. Han var tidigare framgångsrik kontaktman för flera infiltratörer och ledde operationer som hans chefer kände till. Liljegren var även i det fördolda inblandad i Gotlandsfallet, enligt Sundevall visste Götblad och Andersson om det.

Drugnews har utan framgång sökt Carin Götblad. Hon har dock tidigare beskrivit anklagelserna som “fantasier, lögner och felaktiga uppgifter“ i en replik på SvD Brännpunkt. Där hävdar hon att Liljegren försökt hämnats på henne genom Dick Sundevalls bok.

Etiketter:

Annonser