Utredning föreslår drogtest av barn

STOCKHOLM Regeringens barnbrottsutredare föreslår idag att unga under 15 år under tvång ska kunna drogtestas vid misstanke om narkotikapåverkan. Och att fler brott ska utredas när underåriga är inblandade.

Utredningen lämnades på onsdagen över till justitieminister Beatrice Ask av särskilde utredaren Nils Rekke.

Tvångsmedel som drogtester och DNA-prov öppnar utredningen för.
• Finns inte en risk att samhället blir kallare när barn kan jagas och tvångstestas av polisen?
– Visst är det en avvägning mellan kolliderande intressen. Men testerna ska inte göras för att straffa. Utan vara en ögonöppnare och få fram fakta för att socialtjänsten ska kunna göra rätt insatser, säger Nils Rekke till Drugnews.

Drogtester av blod eller urin ska initieras av socialtjänsten i första hand, men ska få göra även på polisen initiativ i akuta situationer, exempelvis helgnätter om socialtjänsten inte kan nås.

Utredningen understryker även att fler brott måste utredas av polis och åklagare när barn som ej är straffmyndiga misstänks. Särskilt om brottet normalt skulle ge minst ett års fängelse.

Men även brottsaktiva barn måste uppmärksammas mer vid mindre förseelser, exempelvis upprepade snatterier, stölder, misshandel och sexualbrott.

– Ofta har de som fastnar i kriminalitet eller missbruk kunnat hålla på länge innan situationen uppdagats av samhället och konstaterat att “ ingen brydde sig“, säger överåklagare Nils Rekke.

Han vill se ökat samarbete mellan polis och socialtjänst, liksom att brottsofferperspektivet mer lyfts fram. Misstänkta unga föröverare föreslås också få stärkt rättssäkerhet och att ett juridiskt biträde förordnas..

Omkring tio miljoner kronor i ökade kostnader beräknar Nils Rekke att förslagen kommer kosta polis och socialtjänst.

Justitieminister Beatrice Ask (m) välkomnar förslagen.
– I längden kommer vi bara att vinna på att vi kan ingripa tidigare mot väldigt unga som börjar begå brott därför att det är för sent när man är 16-17 år och har kvalificerat sig för en kriminell livsstil. Dessutom har vi ungdomar som utnyttjas av kriminella därför att det så att säga hamnar lite på sidan av och det måste vi också mota. Så i längden tror jag inte att det är särskilt dyrt, säger justitieministern till SR Ekot.

Barnbrottsutredningens förslag ska nu beredas av regeringen och synpunkter från remissinstanser beaktas . Tidigast 1 januari 2010 tror utredarna att lagändringarna kan träda i kraft.

• Fotnot: Läs utredningen “Barn som misstänks för brott“ (183 sidor, SOU 2008:111).

Etiketter:

Annonser