Svenskarna dricker mindre

STOCKHOLM Färsk alkoholstatistik från Sorad visar att svenskarna dricker allt mindre alkohol. Totalkonsumtionen är nu cirka 9,6 liter ren alkohol per person senaste tolv månaderna, samtidigt som smugglingen sjunkit, särskilt av vin.

Det är preliminär skattning av alkoholkonsumtionen i landet under tredje kvartalet i år, samt senaste tolvmånadsperioden som redovisas av Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Sorad, på Stockholms universitet.

Alkoholforskarnas nya siffror kommer säkert att bli nytt bränsle i alkoholdebatten.

I korthet visar de på fortsatt nedgång av alkoholkonsumtionen i landet. Från toppåret 2004 med hela 10,4 liter omräknat i ren alkohol per person över 15 år. då de sista undantagen försvann för alkoholinförsel från andra EU-länder. Ifjol hade konsumtionen minskat med nära en halv liter och nedgången verkar alltså fortsätta.

Perioden oktober 2007 till september 2008 så dracks i snitt 9,6 liter ren alkohol per person. Och tredje kvartalet i år så minskade konsumtionen fyra procent jämfört med juli-september ifjol, enligt Sorads beräkningar.

Nedgången förklaras av minskad smuggling, resandeinförsel och folkölsförsäljning, samtidigt som Systembolaget säljer mer och återta marknadsandelar. Men också att befolkningen överlag dricker något mindre.

Resandeinförseln minskade 9 procent senaste tolv månaderna, smuggling –20 procent (smuggling av vin minskade hela –64 procent tredje kvartalet), hembränning -20 procent och näthandeln –27 procent.

Siffrorna är lite spretiga och kommer med stor sannolikhet att ifrågasättas av alkoholindustrin. Exempelvis så noterar Sorad att privatimport och smuggling av sprit minskat rejält senaste året, men tredje kvartalet anges ökad spritsmuggling +14 procent. Samtidigt redovisar Systembolaget en något minskad spritförsäljning (-1,5 proc) hittills i år, men totalt en ökad alkoholförsäljning.

Sorads statistik bygger både på registrerad försäljning (Systembolaget, restauranger och livsmedelshandeln) och skattningar av oregistrerad (privatimport, smuggling, hemtillverkning) vilken bygger på telefonintervjuer med 1500 personer månatligen. Bortfallet är nära hälften i intervjuerna och man inte når vissa grupper, såsom storkonsumtioner.

Sorad framhåller själv att de skattningar som görs av oregistrerade alkoholen är mer osäkra än för den registrerade konsumtionen då de baseras på självrapporterade uppgifter från ett slumpmässigt urval av befolkningen.

• Spritleverantörerna och bryggerierna har i rapporter tidigare i höst tvärtom varnat för att privatimport och illegal alkoholförsäljning verka öka. Detta utifrån export och försäljningssiffror av starksprit och öl i gränsbutiker ibland annat Tyskland. Man ifrågasätter Sorads statistik och menar att den inte heller överensstämmer med tullens bild av alkoholsmugglingen.

Vid en alkoholkonferens i Helsingborg i november var dock både Sorad och alkoholbranschen ödmjuka och talade om ett eventuellt samarbete framöver för att få fram säkrare alkoholstatistik. För den bild av konsumtion och införseln som dominerar blir ju också underlag för alkoholpolitiken och beslut om eventuella skatteförändringar.

• Fotnot: Länk till Sorads beräkning av totala alkoholkonsumtionen under tredje kvartalet 2008.

Etiketter:

Annonser