Krav på alkoholfria EU-luncher i Sverige

2000-10-03 17:05 (DrugNews/SL)
STOCKHOLM Ingen alkohol bör serveras vid arbetsluncher och konferenser under det svenska EU-ordförandeskapet. Det motionerar två riksdagsledamöter om och vill att riksdagen begär att regeringen fastställer en sådan alkoholpolicy.

”En sådan policy kan naturligt knyta an till Sveriges strävan att i det europeiska samarbetet få ett bättre genomslag för en mer restriktiv alkoholpolitik. Det ligger också helt i linje med Sveriges ansträngningar att inom EU värdera folkhälsoarbetet, där alkoholpolitiken rätteligen hör hemma, mycket högre än i dag”, skriver de båda vänsterpartisterna Tanja Linderborg och Rolf Olsson i sin motion.

I Sverige finns en oskriven regel om att alkohol och arbete inte hör ihop. Den regeln bör gälla även under det svenska ordförandeskapet, menar de. Och att det ibland framhålls att utländska gäster – inte minst från Sydeuropa – ibland förväntar sig alkoholrepresentation håller inte. I flera av dessa länder finns numer en växande medvetenhet om skadeverkningar och skärpta alkohollagar vilket lett till sänkt alkoholkonsumtion.

Hur planerar då regeringens 2001-sekreterariat luncherna på de 80-talet möten på 44 platser när Sverige är EU-ordförande?
”Vi har ännu inte diskuterat menyer och drycker. Och vilken policy i denna fråga som gäller har jag inte än hört. Den skapas nog undan för undan”, säger departementsrådet Arja Aschan, möteskoordinator under ordförandeskapet, till DrugNews.

Läs mer i DrugNews:
EU-mottagning med vin spårade ur

Etiketter:

Annonser