Norskt dopingnätverk avslöjat

OSLO Norsk polis har avslöjat ett omfattande nätverk som sålt dopingmedel och narkotika via internet för stora belopp i hela landet. Hittills har 63 personer gripits.

De flesta gripna är män i åldrarna 17 till 40 år. Många har haft knytningar till nöjeslivet och träningscenter, men inte till idrottsmiljöer.

Mer våld i utelivet, män som onaturligt snabbt byggt upp muskler och en ökning av patienter med psykiska problem fick polisen att inleda utredningen 2007 i jakt på anabola steroider.

Men härvan skulle svälla och vid tillslag av polis från 16 distrikt har nu förutom dopingpreparat även beslagtagits narkotika (bl a amfetamin, ecstasy, hasch) värt 60 miljoner kronor i missbrukarled, vapen och en halv miljon kronor i kontanter.

Nätverket har haft förgreningar i stora delar av Norge, bland annat Verdal, Trondheim, Kristiansund, Ålesund, Førde, Florø, Oslo, Odda, Gjøvik, Drammen och Bergen.

En 24-årig man i Førde i västra Norge misstänks varit en spindel i nätverket. Beställningar av doping och droger har gjorts via en lösenordsskyddad internetsida, som sedan levererat via postpaket.
Under det långa spaningsarbetet lyckade polisen knäcka koderna och få fram såväl beställarnas adresser och vad de beställt.

Vid en presskonferens i onsdags redovisade polisen utredningen. Det framgick att även fenazepampiller och pulver att tillverka pillren hittats. Dopingpreparaten har importerats från länder såsom USA, Storbritannien och Japan, men det finns även partier som införts från Sverige, rapporter NTB och VG.

Polisen befarar att härvan kommer att växa.

Etiketter:

Annonser