Krävs drogerna för konsten?

Behöver kulturarbetare droger för att vidga sinnen och lyckas skapa de stora verken? Ja, det intrycket kunde man få av diskussionen i tisdags kväll i SVT:s program Debatt . I förra programmet ventilerades heroinförskrivning.

Programledaren Janne Josefsson gillar uppenbarligen ta upp narkotikafrågor i sina spretiga sändningar. Och hade denna gång lyckats få med omskrivna artisten Andreas Kleerup som kritiserat polisen efter att ha drogtestats misstänkt för kokain på Grammisgalan.

Påstående som moralpanik, droger en privatsak och ruset behövs för konsten, haglade i studion.

Kleerup hävdade att hälften av all musik och konst är resultat av påverkade konstnärer. Han menade att droger är vars och ens privatsak och gav åter polisens krogkommission kritik när man drogtestade honom när han ville fira sina utmärkelser den aktuella kvällen. På Josefssons fråga huruvida han hade något otillåtet i blodet gled han undan med, “inte från den dagen i så fall“.

Författarinnan Birgitta Stenberg – som hävdar att det var hon och diktaren Paul Anderson som myntat ordet “knarkare“ – framförde att hon vill legalisera hasch och sälja det på apoteken. Hon berättade dock att hon själv inte kan skriva under påverkan, och har skrivit om hur amfetamin höll på att bli hennes död.
– Att jag inte kunde skriva under rus blev nog min räddning, sade hon.

I den ovanligt öppenhjärliga debatten om artister och konstnärers förhållande till droger var det även några som sade stopp. Förre musikern Magnus Rosén som växte upp i en konstnärsfamilj sade att han aldrig prövat narkotika och var glad för det.

– Förutom att narkotika är förbjudet är det dessutom livsfarligt vilket bör påminnas om här. Jag tycker att polisen ska göra ännu fler kontroller på galor och konserter, det ger viktiga förebyggande signaler, sade han.

Han fick genast mothugg av såväl Kleerup såsom av Expressens krönikör Isobel Hadley-Kamptz som menar att polisen inte kan hindra knarket. Hon har upprepade gånger fört fram att kriminalisering är problemet i narkotikafrågan och försvårar hjälpinsatser för missbrukare.
En konstnärinna trodde att skral ekonomi och svängningar mellan upp och ner i skapandeprocessen gör att man kan behöva bedövande medel.

Författaren Katarina Wennstam som skrivit flera böcker om kvinnokränkningar tycker att drogernas roll i konsten glorifieras för mycket.
Tänk omvänt på hur mycket skador det medfört och hur musiker som söp ihjäl sig alltför unga därmed tystnade även som konstnär, menade hon.

Hon påminde om att många ändå faktiskt lyckas kombinera kulturskapande med vardag och att hämta barn på dagis. Men hon sade även att många journalister själva använder droger. Det är nog en orsak till att det är rätt så tyst om narkotikans roll i kultur och nöjeslivet.

Det var andra gången i rad som programledaren Janne Josefsson hade drogfrågor som huvudämne i Debatt. I torsdags var det ett samtal om heroinförskrivning till missbrukare apropå att Danmark nu inlett försök. Och skrämmande bilder från ett sprutrum i Holland där missbrukare satt på rad och injicerade fritt heroin under uppsikt av vårdpersonal upprörde en del.

Men Brukarföreningens ordförande Berne Stålenkrantz menade att det var väl bättre att användarna får inta heroinet där än att dö på gatan. “Det viktigaste är att rädda liv“, upprepade han flera gånger.

Stålenkrantz sade också att det spelar väl ingen roll om patienterna ges heroin eller andra opiater såsom de idag i Sverige tillåtna ersättningsmedlen metadon och subutex. Förra narkotikasamordnaren Björn Fries som senaste året ofta hamnat i samma båt som Brukarföreningen i drogdebatten verkade dock lite obekväm. “Jag är ganska tveksam till heroinförskrivning“, sade han.

Nästa Debatt-program med Janne Josefsson är på torsdag kväll.

Etiketter:

Annonser