Alkoholindustri-förslag stoppat i Botswana

GABORONE Alkoholindustrin lobbar hårt i Afrika. Ett förslag till ny alkoholpolitik i Botswana som hade tagits fram av industrin stoppades nyligen i sista minuten.

För en tid sedan kom Per-Åke Andersson, programsekreterare på IOGT-NTO-rörelsens Internationella institut och ansvarig för alkohol som utvecklingshinder, i kontakt med några kvinnor från organisationen Botusa i Botswana. Botusa är ett regeringssamarbete mellan landet och USA om sambandet mellan bland annat alkohol och hiv och tuberkulos.

En av kvinnorna i organisationen Botusa hade skickat ett dokument till Andersson som visade sig vara ett utkast till en nationell alkoholpolitik för Botswana.

– Problemet var att utkastet lagts fram av ministern för handel och industri, inte av hälsoministern som vore mer logiskt. I själva verket var det alkoholindustrin som skrivit förslaget, säger Per-Åke Andersson.

– Hjälp! Alkoholindustrin måste stoppas i Botswana. Bryggerijätten SABMiller och alkoholindustrins ICAP hotar folkhälsan i vårt land, signalerade kvinnorna.

Simbayawo Nyirenda och Prisca Tembo från Botusa skrev ett kritiskt brev till ministern och framhöll att förslaget stod i strid med det som är en effektiv evidensbaserad alkoholpolitik och faktiskt hotade folkhälsan. Minister fick klarhet om konsekvenserna av alkoholindustrins förslag som gick i papperskorgen. Istället fick Botusa i uppdrag att före januari månads utgång ta fram ett helt nytt förslag – baserat på folkhälsa, inte hur alkoholnäringen ska göra vinster.

– Två kvinnor, med visst stöd av Internationella Institutet och norska Forut, stoppar en mångmiljonsatsning från den enormt starka alkoholindustrin. Kunskap är makt! Avsikten att avreglera ett lands alkohollagstiftning har gått om intet, säger en nöjd Per-Åke Andersson.

Men Botswana är bara ett av flera länder i Afrika där alkoholbranschen aggressivt lobbar. I Lesotho och Swaziland har nyligen lagar antagits som utarbetats av industrin.

Etiketter:

Annonser