Två anhölls efter drogdöd

KALLINGE En 30-årig man insjuknade och avled i samband med en fest där troligen GHB-liknande droger förkom i fredags kväll i Kallinge, Blekinge. Två män har anhållits för vållande till annans död.

Under festen blev tre personer så dåliga att de fick föras akut till Blekingesjukhuset där en av dem senare dödförklarades. För en av de andra var tillståndet mycket allvarlig, men förbättrade under lördagen.

En 24-åring man greps först, senare en 38-årig man. Inledningsvis var de två misstänkta för narkotikabrott, men brottsrubriceringen ändrades i söndags till vållande till annans död. Orsaken är ännu dunkel då förundersökningssekretess råder kring fallet, rapporterar lokala medier.

Överdoser av narkotikaklassade drogen GHB nämndes inledningsvis i rapportering av den tragiska händelsen i Blekinge. Det kan tyda på att det kan handla om några andra preparat – såsom lösningsmedlen GBL eller 1,4-butandiol – som idag är lagliga som industrivaror, men ännu ej är narkotikaklassade. De omvandlas i kroppen till GHB med liknande effekter och är lika farliga. Bland annat kan de vid feldosering leda till andningsbesvär, syrebrist och hjärnskador.

De tre preparaten har tillsammans krävt ett 50-tal unga liv i Sverige och många andra skadade i förgiftningsfall. Missbruket har tidigare särskilt varit uppmärksammat kring Göteborg och i Västernorrland.

GHB narkotikaklassades år 2000 efter en utdragen process. Regeringens narkotikautredare Jan Pennlöv föreslog före jul att även GBL och 1,4-butandiol borde narkotikaklassas eftersom dagens gruppering som hälsofarliga varor inte haft effekt på missbruket av dem.

En sådan skärpning av kontrollen av dessa två preparat som en narkotikaklassning skulle innebära kommer troligen att dröja ända till sommaren 2010, om inte regeringen snabbehandlar ärendet.

Etiketter:

Annonser