Brittiskt nej om alkohol till unga

LONDON Barn under 15 år ska aldrig bjudas på alkohol, inte ens i små mängder. Det rådet ger Englands ledande läkare Sir Liam Donaldson föräldrarna i en rekommendation om unga och alkohol.

Råden som är de första hälsoråden om alkohol och barn baseras på medicinsk forskning som visar hur alkohol riskerar ge barn allvarliga skador.
Donaldson säger till BBC att inte heller tonåringar över 15 år ska dricka alkohol, utom i närvaro av vårdnadshavare.

Rekommendationerna kommer efter larm om ökat supande och skador bland landets ungdomar. Sir Donaldson på CMO (Chief Medical Officer) beräknar att omkring 300 000 unga mellan 11 och 15 år dricker alkohol en vanlig helg. Enligt en enkät dricker var femte 13-åring alkohol minst en gång i veckan.

Det förs även en diskussion i Storbritannien huruvida föräldrar kan avmystifiera alkoholen genom att låta de unga smaka och informera dem om alkohol och missbruk. Idag är det lagligt i landet att ge sina barn alkohol från att de fyllt fem år, men unga får inte själva handla förrän de fyllt 18 år.

I fempunktsprogrammet från CMO om en alkoholfri barndom som presenterades häromdagen sägs bland annat: undvik familjevanor där alkohol är det centrala, informera och undervisa, sätt gränser!, uppmuntra positiva alternativ, utmana stereotyper kring alkohol.

De nya rekommendationerna i England väntas dock inte bli lag. I Wales avvaktar motsvarande folkhälsomyndighet utfallet av det engelska försöket och i Skottland och Nordirland kommer information och råd till föräldrar att utfärdas inom kort.

Etiketter:

Annonser