Studie svensk alkoholpolitik visavi EU

STOCKHOLM Sverige har lyckats föra upp folkhälsoaspekten av alkohol i EU. ”Men Sverige har påverkats mer av EU än tvärtom”, säger till Drugnews Jenny Cisneros Örnberg, som doktorerat på en europeisering av svensk alkoholpolitik åren 1995-2006.

Såväl den politiska viljan att föra en restriktiv alkoholpolitik, som möjligheterna att föra en sådan har försämrats sedan Sverige gick med i EU. Införselkvoterna av alkohol har ökat och de flesta monopol utom Systembolaget har försvunnit.

– Men finns politisk vilja så går det att vinna inflytande även för ett litet land, konstaterar Jenny Cisneros Örnberg vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad), som i fredags försvarade sin avhandling.

Förändringarna i svensk alkoholpolitik grundar sig både på internationella påtryckningar och generella förändringar i perspektiv inom landet, säger hon.

Tillsammans med bland annat de nordiska länderna har Sverige även kunnat lyfta fram folkhälsoriskerna med alkohol på EU-nivå där handelsintresset tidigare helt dominerat. Exempelvis under svenska ordförandeskapet 2001 var det en prioriterad fråga och då beslut fattades om att en EU-gemensam alkoholstrategi skulle tas fram, vilket också skedde hösten 2006.

Avhandlingen tar i sina fyra kapitel upp såväl formella som informella förändringar. Och visar även att svensk alkoholpolitik genomgått förändringar som inte kan knytas till medlemskapet i EU. Exempelvis utökade öppettider på Systembolaget och fler alkoholtillstånd runt landet, framhåller hon.

Jenny Cisneros Örnberg har även analyserat olika tolkningar av svenska regeringens agerande om den omdebatterade alkoholinförseln och studerat hur de nordiska detaljhandelsmonopolen utvecklats och påverkats av nationella och internationella påtryckningar.
Några av artiklarna har hon publicerat i kända vetenskapliga tidskrifter.

• Fotnot: avhandlingen kan laddas hem(pdf-fil).

Etiketter:

Annonser