Borgmästare tar strid mot knarket

GÖTEBORG Borgmästare och andra deltagare från hela världen samlas i dagarna på en konferens i Göteborg för att ta strid för en restriktiv och human narkotikapolitik som utmanas av drogliberala grupper.

– Det handlar om att försvara FN:s narkotikakonventioner från krafter som vill urvattna dem. Och utbyta lokala erfarenheter om vilka metoder som fungerar och inte fungerar om bland annat drogförebyggande arbete, säger Jörgen Svidén, direktör för European Cities Against Drugs, till Drugnews.

ECAD arrangerar tillsammans med Göteborgs stad konferensen som lockar över 200 deltagare, både borgmästare, drogexperter och engagerade i idella rörelser. Bland annat ska en deklaration med försvar av FN-konventionerna antas och där från svensk sida även riskerna med cannabis och växtdrogen khat mer föreslås beaktas.

Konferensen blir därmed ett försvar för en restriktiv och human drogpolitik och de internationella narkotikakonventioner som drogliberala krafter vill luckra upp. Deklarationen ska överlämnas i mars vid det FN-möte i Wien som ska se över konventionerna. Bland annat har Bolivias regering föreslagit att kokablad ska tas bort från förteckningen över illegala droger.

Under konferens kommer chefen för FN:s narkotikakontrollorgan UNODC, Antonio Maria Costa att tala, som ambassadör Jan Eliasson om globala hot, och Sven-Olov Carlsson, ordförande för IOGT International, om det civila samhällets roll i drogpreventionen.

Dessutom talar borgmästare från såväl Vietnam, Italien, Costa Rica och Sydafrika som från Göteborg, bland annat stadens nya starka kommunledare, Annelie Hulthén (s).

Konferensen blir för Göteborg även start för en stor satsning i år mot stadens narkotikaproblem. ifjol avled minst sex unga av drogen GHB som utgör ett särskilt omfattande missbruksproblem just här.

World Mayors’ Conference on Drugs 5-6 februari sker under drottning Silvias beskydd och markerar även att hundra år gått sedan den första internationell narkotikakontrollkonventionen om opium antogs i Shanghai 1909.

• ECAD, som idag samlar 265 städer i 29 länder i Europa, ska dessutom hinna med ett eget årsmöte under dagarna i Göteborg och staden Visé väljas in som första medlemsstad från Belgien. ECAD grundades 1994 och har huvudsätet i Stockholm.

• ECAD-direktören Jörgen Svidén uppmanar i en debattartikel i Göteborgsposten statsminister Fredrik Reinfeldt att lyfta narkotikafrågan under det svenska EU-ordförandeskapet i höst.
– Visionen om ett narkotikafritt Sverige måste utvecklas till ett narkotikafritt Europa, anser Svidén.

Etiketter:

Annonser