Skador och oskyddad sex bland unga som dricker

STOCKHOLM Mer än var fjärde gymnasieelev uppger att de haft oskyddad sex i samband med alkoholkonsumtion. Och dessutom har 17 procent av flickorna och 15 procent av pojkarna haft oönskat sex, enligt en ny CAN-rapport.

Andra problem för 17-18-åringarna på gymnasiet i samband med alkohol är att var femte tillfrågad har råkat ut för olyckor eller skadat sig. 15 procent av flickorna uppger att drickandet medfört sämre skolresultat, motsvarande för jämnåriga pojkar är 9 procent.

Statistiken finns i rapporten Skolelevers drogvanor 2008 som i onsdags presentades av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Elever i gymnasiets andra årskurs har fått svara på frågor om sina drogvanor varje år sedan 2004.

Andra resultat som noteras i enkäten är att alkoholdrickandet senare år varit ganska oförändrat bland unga, så även intensivkonsumtionen (motsvarande minst en flaska vin vid samma tillfälle). Vad gäller narkotikavanor så uppgav ifjol 17 procent av pojkarna och 15 procent av flickorna att de någon gång använt narkotika, oftast handlar det om cannabis.

Angående tobak så röker liksom tidigare enkäter fler flickor än pojkar, de flesta som röker gör det bara ibland eller vid fester. Andelen snusare bland pojkar har sjunkit sedan 2004, färre flickor än pojkar snusar, men andelen har inte sjunkit.

• Hela rapporten som både innehåller svar på drogenkäter bland 4900 elever i nian och 4000 på gymnasiet kan laddas ner via CAN.

Etiketter:

Annonser