Mexikansk polischef avgick efter ligahot

MEXICO CITY Det knarkrelaterade våldet fortsätter i Mexiko och riskerar urgröpa rättsstaten. I fredags tvingade ligor polischefen i Ciudad Juarez att avgå inför hotet att annars döda en polisman var 48:e timme.

Samma dag hade beväpnade män dödad en polis och en fångvakt och lämnat ett brev på deras kroppar om att fler skulle dödas varannan dag tills polischefen avgick. På kvällen valde Roberto Orduña Cruz att lämna sin post.

Ciudad Juarez vid gränsen till Texas i norra Mexiko är den kanske mest våldsdrabbade staden i landet. Och dödandet har ökat i hela landet senare år.
Ifjol dödades över 6000 personer, en fördubbling jämfört med året före.

I en lång artikel i Wall Street Journal i helgen går man igenom den allvarliga situationen med ökat missbruk, gängstrider om smugglingsleder och narkotikahandel, korruption försvagar Mexiko och hur det drabbar USA där missbruksmarknaden utgör drivkraft för hela brottskedjan.

Mexikanska gäng som är verksamma i 230 städer i USA är “det största kriminella hotet mot Förenta staterna“, uttalades från justitiedepartementet nyligen.

Nuvarande presidenten Felipe Calderon har med militär och polis – med bl a USA-stöd – mer beslutsamt försökt bekämpa ligornas kontroll och inflytande. Under hans första tre år har armén haft 153 sammandrabbningar med knarkkarteller, medan under föregångaren Vicente Fox´ sex år inträffade 16 strider.

• Men flera reser frågan om “kriget mot narkotikan“ (war on drugs) kan vinnas av myndigheterna. Och hur många liv det är värt. Förra veckan gick 17 latinamerikanska ledare i en kommission ut med uppgiven slutsats – att det är dags att inse att USA:s knarkkrig har misslyckats.

De ifrågasätter bland annat förbudspolitiken och efterlyser mer harm reduction, avkriminalisering av cannabis för eget bruk, och att efterfrågan på droger ska minskas med informationskampanjer.

Försvarare av en restriktiv linje anser dock att det vore misstag att ge efter för ligorna och tillåta vissa droger, vilket skulle leda till än större missbruksproblem och hälsoskador, samt undergräva länders stabilitet.

Etiketter:

Annonser