Lama tobaksförslag

STOCKHOLM Skärpt tillsyn och högre straff för handlare som säljer tobak till yngre än 18 år. Mer egenkontrollprogram och information. Det föreslår regeringens utredare. “Lama förslag som inte löser problemen“, säger kritiker.

Särskilda utredaren Susanne Billum lämnade i tisdags tobaksförslagen till folkhälsominister Maria Larsson (kd). Billums utredning skulle framför allt se över hur säljförbudet till unga efterlevs, hur tillsynen fungerar och föreslå förbättringar.

Uppåt hälften av minderåriga ungdomar kan själva köpa snus och cigaretter, visar enkäter. Det är särskilt mindre närköp och tobaksbutiker som slarvar med ålderskontrollen.

– Trots att det sedan elva år är förbjudet att sälja tobak till ungdomar så kan anmärkningsvärt många själva köpa, sade Susanne Billum vid en presskonferens tillsammans med ministern.

Totalt har cirka 12000 butiker i landet anmält att de säljer tobak, men Billum tror att det finns ytterligare ett par tusen handlare som inte registrerat sig och därmed undviker tillsyn.

Bland utredningens förslag nämns att ålderskontrollen måste bli bättre, cigaretter och snus ska inte få säljas av minderårig personal och kunden ska inte få varorna i handen innan de betalats.

Hon anser att kommunernas tillsyn måste förbättras och gärna ske i samverkan med polisen. Anmälningsplikten för tobaksförsäljare att meddela sin försäljning måste kopplas till sanktioner. Idag händer inget om handlarna struntar i att meddela att man säljer tobak, vilket ytterligare försvårar tillsynen.
Därför föreslås böter och fängelse i högst sex månader för den som vägrar anmäla tobaksförsäljning.

Dessutom ska den tobakshandlare som säljer till barn och unga riskera försäljningsförbud och varning eller vid grövre fall böter eller fängelse upp till ett år, vilket är högre än idag. Men trots förbudet sälja till unga har hittills ingen tobakshandlare dömts till fängelse på grund av det.

Men flera åtgärder som diskuteras i andra EU-länder saknas i förslagen.
Inga avskräckande varningsbilder på tobaksomslagen eller att varorna ska placeras under disk för att exponeras mindre. Något som genomförs i flera länder, med hänvisning till att åtgärden även skyddar unga från att lockas röka.

Susanne Billum sade att utredningen haft ont om tid och inte ägnat sig åt marknadsföringsfrågor, då dessa egentligen inte är riktade till ungdomar. Införande av licensieringssystem berörs inte heller, Billum menar att eftersom tobak är en laglig vara så skulle en sådan tillgångbegränsande åtgärd kunna krocka med EU-rätten.

Däremot understryker utredningen krav på att näringsidkare som säljer tobak har egenkontrollprogram (bl a om ålderskontroll, information till personal och hur konflikter hanteras). Och för påverkan av allmänhetens attityder kring tobak så poängteras vikten information och opinionsbildning.

Fredrik Söderhielm från A Non smoking generation, som suttit med i utredningen, uttrycker i ett särskilt yttrande att tobaksvaror bör tas bort från butikernas hyllor. Han anser att det krävs tuffare åtgärder än de utredningen föreslår för att komma till rätta med att de flesta minderåriga själva kan köpa cigaretter eller snus i butik.

– Jag rekommenderar regeringen att gå vidare med att låta utreda frågan om tillgänglighet och exponering av tobak i butiker. Sverige ligger tyvärr inte längre i framkant på tobaksfronten och förslagen är för fega, säger han till Drugnews.

Även Carl-Olof Rydén från Tobaksfakta är skeptisk till delar av utredningen.
– Om syftet är att begränsa rökningen bland ungdomar, så räcker inte det här, säger han till Drugnews och efterlyser mer tillgångsbegränsande åtgärder och högre tobakspriser.

Folkhälsominister Maria Larsson uppger att Folkhälsoinstitutet fått i uppdrag att undersöka möjligheter för hur varningsbilder på tobaksomslagen skulle kunna införas, vilket EU rekommenderar. Vad gäller placera tobak under disk för att minska exponeringen menar hon att regeringen följer utvecklingen i de länder där detta prövas.
Angående tobakspriserna säger Maria Larsson att i två av tre budgetar under den borgerliga regeringens tid har högre tobaksskatter föreslagits.

– Tobaksproblemen tar vi på fullt allvar, de leder till flera cancersjukdomar och för tidig död. Särskilt tonårsdebuter måste förebyggas. Som folkhälsominister kan jag ge ett råd som leder till bättre hälsa: Sluta röka! säger Maria Larsson.

Tobaksutredningen ska nu ut på remiss, föreslagna lagändringar föreslås träda i kraft i juli 2010.

• Fotnot: Läs Olovlig tobaksförsäljning – betänkande av utredningen om tobaksförsäljning till unga, SOU 2009:23 (295 sidor).

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser