Maria Larsson laddar inför knarkmötet

WIEN/STOCKHOLM Inför det stora FN-mötet om narkotikaläget i världen läxar folkhälsominister Maria Larsson upp grannländerna Norge och Danmark som diskuterar respektive redan startat försök med heroin till grava missbrukare.

Danmark inledde heroinprogrammen vid årsskiftet och i Norge har ansvarige ministern Bjarne Håkon Hansen uttalat sig positivt om sådan förskrivning för svåra missbruksfall.

– För min del ser jag det som uteslutet att en sådan ordning skulle införas i Sverige. Ett skäl är att det är svårt – för att inte säga oförenligt – med de narkotikapolitiska mål vi har. Ett annat skäl är att vi redan har flera beprövade läkemedel som väl uppnår de behandlingsmål man rimligen kan ställa upp, skriver Maria Larsson (KD) på Newsmill .

Hon varnar även för den signal sådan heroinutdelning ger:
– Om du inleder ett missbruk av heroin som du inte kan ta dig ur på egen hand (och det är mycket få som klarar), så kommer samhället att förse dig med din drog livet ut. Heroinförskrivning skulle därför gå på tvärs mot de värderingar som hittills styrt narkotikapolitiken, fortsätter hon.

Hon understryker att det övergripande målet för den svenska drogpolitiken är ett narkotikafritt samhälle.

Maria Larsson har nu kommit till Wien och den omfattande utvärderingen av den globala narkotikapolitiken som ett FN-möte enades om för drygt tio år sedan. På onsdagskvällen hölls en mottagning på svenska ambassadens residens med bl a drottning Silvia, folkhälsoministern, FN-organet UNODC:s chef Antonio Maria Costa, CND:s ledning och representanter för frivilligorganisationer, ambassader med flera.
– Vi måste reagera och säga vad vi tycker om orimliga försök att “kidnappa“ harm-reduction-begreppet. Jag tänker ta fajten här i Wien, sade Maria Larsson till Drugnews.

Vad norske hälsoministern tycker om sin svenska kollegas utspel inför FN-sessionen Commission on Narcotic Drugs (CND) får hon om inte förr, så i alla fall veta på onsdag kväll. Då är Maria Larsson inbjuden till middag på norska ambassaden i Wien där norske ministern är värd…

• Inför FN-mötet i Wien denna vecka har bland annat flera EU-länder lobbat för att det laddade begreppet “harm-reduction“ (skademinskning) ska införas i den politiska deklaration som ska antas på högnivåmötet. Men enligt uppgifter från flera källor till Drugnews har bland andra USA, Ryssland och afrikanska stater blockerat att begreppet smygs in.

Begreppsförvirringen är stor kring uttrycket, olika länder och organisationer menar olika. Något som skulle kunna öppna för att börja reformulera målet med den internationella narkotikakontroll och en human restriktiv politik. Nämligen om det primära gäller att förhindra missbruk av narkotika eller att minska skadorna av bruket med en rad olika åtgärder, exempelvis heroinförskrivning.

Sverige har länge understrukit att det behövs en balanserad politik, både förebyggande, kontroll och missbruksvård.

Kritiker av nuvarande FN-linjen anser dock att globala kontrollpolitiken har misslyckats och leder till större problem än narkotikan själv. Försvararna av de internationella narkotikakonventionerna anser att börjar man rucka på dem, så kommer krav på legalisering av några preparat, exempelvis cannabis och kokablad, att följa i nästa steg.

Etiketter:

Annonser