Morales kräver legalisering av koka

WIEN Legalisera kokablad! Det begärde Bolivias president Evo Morales i en kupp under sitt tal under öppningsceremonien på FN:s narkotikamöte i Wien i onsdags.

– Att tugga koka är inte skadligt. Jag har gjort det många år och bästa bevis för att man inte blir fysiskt eller mentalt skadad är ju jag själv fyllt 50 år och är vald president för mitt land, sade Morales inför många häpna åhörare.

Och för att förtydliga sitt budskap, så hade han tagit med sig ett kokablad som han höll upp och stoppade i mun på mötet där världens regeringar nu samlats för diskutera den globala narkotikastrategin.

Den förre kokaodlaren har återkommande sagt “ja till koka, nej till kokain“.

Morales sade under onsdagens session att han var där för att “rätta till historiska misstag“ i de globala narkotikakonventionerna och vädjade till de många hundra delegaterna.
Han underströk att de konventionerna måste ändras på ett par punkter som rör kokablad och användandet av desamma.

Att det ska avkriminaliseras både för att – såsom Morales påstod – inte är hälsovådligt och att det är en gammal tradition i Bolivia och fler länder att tugga koka. Han underströk dock att odling av koka måste vara reglerad.

Evo Morales hade fått företräde att tala, även före drottning Silvia, begav sig direkt efter sitt anförande iväg från sesionssalen.

– Tack herr president för er beskrivning av Bolivas traditioner, sade efteråt FN:s narkotikakommissions ordförande.

Morales begäran kommer dock troligen inte att beaktas mer än att delegaterna artigt lyssnade. Den politiska deklaration som är planerad antas på torsdag har inga sådana inslag som Morales vill.

Etiketter:

Annonser