“Ingen norsk-svensk herointräta“

WIEN “Heroinmissbrukare blir ju sällan drogfria, det vet ju även Maria Larsson. Det är därför vi diskuterar att införa heroinassisterad behandling i Norge“. Det säger hälsominister Bjarne Håkon Hansen till Drugnews om sin svenska kollegas kritik inför FN-mötet i Wien.

Att folkhälsominister Maria Larsson (KD) i en artikel inför mötet varnat för att följa Danmark som infört heroinförsök och Norge som överväger det uppfattar inte Hansen som inblandning i grannländers angelägenheter.

– Det är ju därför vi är på en internationell konferens för att diskutera och hon säger ju bara att detta inte någon väg för Sverige, säger Hansen (Arbeierpartiet) i en paus vid överläggningarna.

Och onsdag kväll har han bjudit in bland andra Maria Larsson till en mottagning på norska ambassaden. Men han tror inte att det blir någon träta dem emellan.
Inte alls. Det är inget nytt i kritiken, jag känner igen argumenten från norska debatten. Och Maria Larsson vet ju att ett eventuellt heroinförsök självklart är ett komplicerat och krävande projekt.

Norska hälsoministern väckte frågan om heroinförskrivning för grava missbrukare före jul efter flera års stora heroinproblem i huvudstaden. Förslaget har lett till en debatt både nationellt och även alltså i Sverige. Men han ser inget märkligt i att de skandinaviska länderna prövar olika vägar vad gäller behandling av missbrukare.

I Danmark startades heroinförskrivning i januari och Norge har sedan tidigare sprutbyte och injiceringsrum och Hansen anser att man nu även bör överväga att starta heroinassisterad behandling.

– Kanske ett par hundra missbrukare i Oslo som driver runt på gatorna skulle komma i fråga för programmet, säger han.

Han understryker att Norge ändå driver en restriktiv narkotikapolitik. Och han sade i sitt tal på FN-konferensen att han är emot legalisering, mot att släppa cannabis fritt och han vill använda polisen mer och vara tuffare mot smuggling.

– Men samtidigt måste vi ha en human inställning och jag vill rädda livet på dem som är beroende, säger Bjarne Håkon Hansen.

Han betonar att norska regeringen inte är enig om att införa heroinförsök, även i hans eget parti är meningarna delade. En expertutredning ska nu se över frågan om heroinförskrivning i Norge under ledning av tidigare utrikesministern Thorvald Stoltenberg och presentera förslag i februari nästa år.

• Drugnews: vad tycker du om FN-konferensen?
– Fler harm-reduction-åtgärder behövs och många talare nämner vikten av det vilket jag tycker är bra. Men det innebär nog inte att det kommer med i den politiska deklarationen, säger Bjarne Håkon Hansen och rusar vidare till ett möte med sin slovenska ministerkollega.

Etiketter:

Annonser