Kerlikowske ny “Drug Czar“

WASHINGTON D.C Den nya amerikanska administrationen har nominerat Gil Kerlikowske till nya chef för arbetet mot narkotika. Kerlikowske är för närvarande polischef i Seattle.

Att Kerlikowske – som Drugnews tidigare rapporterat – blir ny chef för Office of Nationl Drugs Control Policy, är en del av en ny inriktning på den amerikanska narkotikapolitiken. Under Obama kommer fokus i större utsträckning att vara att minska efterfrågan på narkotika på hemmaplan, och mindre på att bekämpa narkotikaodlingar utomlands.

Narkotikapolitiken kommer också att bli mer inriktad på att erbjuda vård i samband för de som åker fast för narkotikabrott första gången.

Till skillnad mot sina företräder kommer Kerlikowske inte att få en plats i regeringen. Detta för att vice president Biden ska kunna spela en större roll när det gäller narkotikafrågan, enligt Washington Post .

Formellt ska nu Gil Kerlikowske, 59 år, förhöras och godkännas av senaten innan han kan tillträda efter tidigare presidenten George W Bushs drogtsar John Walters.

Office of National Drugs Control Policy är en del av administrationen och ska samordna arbetet mot narkotika. Dess chef kallad populärt för “Drug Czar“.

• Ny chef för amerikanska läkemedelsverket, FDA, nominerade i torsdags Barack Obama också. Det är Dr. Margaret Hamburg som förordas. Hon har tidigare varit chef för sjukvården i New York och är expert på bioterrorism och forskar vid The Nuclear Threat Initiative i Washington.

Etiketter:

Annonser