En pyrrhusseger i Wien?

WIEN Den globala narkotikarestriktiva linjen ligger fast efter FN-mötet i Wien, trots röster om att den borde skrotas. “Vi tog fajten och vi vann den“, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD) till Drugnews.

Den österrikiska huvudstaden har under några dagar varit centrum för diskussion om hur världen ska möta drogmissbruk, överproduktion av narkotika och relaterad kriminalitet som hotar länders stabilitet, såsom exempelvis i Västafrika, Afghanistan och Mexiko.

I FN-centret på östra sidan av Donaufloden har över 1400 deltagare från 130 länders regeringar, internationella organisationer och frivilligrörelser samlats för att utvärdera hittillsvarande strategin, byta erfarenheter och se framåt.

Det har varit stundtals hårda meningsutbyten, särskilt utifall man mer ska fokusera på underlätta säkrare användning än att minska tillgång och missbruk.

Utanför har ett 50-tal demonstranter i burar, med affischer och slagord som “Drug law isolates“, ”The war on drugs destroys lives” och “Drug-Peace“ intensivt uppvaktat delegater på väg in genom säkerhetskontrollen.

– Stoppa kriget mot narkotika, starta fredssamtal, ropar Ian Cameron från Belfast tillsammans med en makedonisk kompis.
Till Drugnews säger de att nuvarande kontrollpolitiken har misslyckats och istället måste ersättas av avkriminalisering av narkotika och skadelindring.

I torsdags antog ländernas regeringsrepresentanter en ny politisk deklaration och handlingsplan om narkotikakontroll (se annan Drugnews-artikel) för nästa tio år.

Gemensamt ansvar för att lösa de globala narkotikaproblemen, en balanserad och heltäckande strategi, där mänskliga rättigheter och hälsa som grund för internationella narkotikapolitiken betonas. Minska missbruk och drogutbud understryks och trots hård debatt får inte omstridda begreppet harm-reduction plats i protokollen.

– Jag är mycket nöjd med deklarationen. Vi har nått konsensus för vårt fortsatta arbete, svenska ambassaden och förhandlarna har arbetat hårt, säger svenska folkhälsoministern när vi möts på Wiens internationella flygplats.

Hon är på väg hem efter ett par intensiva dagar.
– Jag är glad att jag närvarade. Det visade sig vara väldigt viktigt att vara här på ministernivå och jag är nöjd efter många intressanta möten och bilaterala samtal. De finns trots allt en stor samsyn mellan länderna om de internationella narkotikakonventionerna, även om man betonar olika punkter, säger hon.

Hon fick dock se Bolivias president Evo Morales vid invigningen vifta med kokablad och kräva att denna “medicin“ bör legaliseras.
– Jag beklagar att ett lands president uppträder på det sättet. Jag är förvånad över att han reser så långt bara för framföra det och jag vägrade applådera honom, säger Maria Larsson.

Och hon har hört EU-länder som Tyskland, Holland och Storbritannien argumentera för att harm-reduction måste in i deklarationen.
– Det är mycket en strid om ord. Sverige har ju skadelindrande insatser och behandling med metadon och subutex, men harm-reduction-begreppet har “kidnappats“ av legaliseringsförespråkare, särskilt i NGO:grupper.

Bland andra Ryssland, Kina, Indien, några afrikanska länder, Sverige och Italien har frontat och stått emot.

Maria Larsson tog i sitt anförande upp vikten av balanserade insatser; prevention, kontroll och behandling. Och vid rundabordssamtal i torsdags om efterfrågeminskning, nämnde hon nolltolerans, folkrörelsernas roll, prioritering av barn och unga och familjens betydelse i det preventiva arbetet.

Hon nämnde också att Sveriges satsning på förebyggande har haft framgångar längs vägen, exempelvis att jämförelsevis få ungdomar prövat narkotika. Det ger möjlighet för andra att relatera till och flera deltagare, bl a Frankrike, referade senare till hennes tal.

Även om harm-reduction-förespråkarna i EU förlorade i Wien, så finns behov att fortsätta diskutera, studera effekter av skademildrande åtgärder och fundera över perspektiven, menar Maria Larsson.

– Att bara ha den missbrukande individens perspektiv räcker inte, utan man måste även ta hänsyn till anhöriga och samhället. Ibland uppstår konfliktytor, som exempelvis om heroinförskrivning, säger hon som inför FN-mötet utpekade Norge och Danmarks sprutrum respektive nya heroinprogram som varnande exempel.

Hon tycker dagarna i Wien varit givande. Sverige har med drottning Silvia som tillskyndare på plats, förespråkat en human, drogrestriktiv linje. En värld utan missbruk och illegala droger jämförs med andra mål som bekämpande av fattigdom, våld och utvecklingshinder.
– Vi ville vara tydliga, men för den skull inte konfrontativa. Vi vann ju fajten och nu gäller det att gå vidare, säger Maria Larsson.

Några varnar dock för att världen kan komma delas i hur man ska bemöta drogproblem, även om ingen regering öppet utmanade FN-konventionerna.

• Finns det en risk för att ni vunnit en pyrrhusseger?
– Debatten går i vågor och är ju aldrig för all framtid avslutad. Legaliseringsförespråkare kan betrakta det här som ett nederlag, om de kommer att intensifiera sina trupper det är svårt att nu bedöma.
– Men det är viktigt att öka samarbetet, både i EU och på global nivå och nu har vi ett dokument, en handlingsplan för framtiden, säger hon.

• Och kritiken om att den globala narkotikapolitiken har misslyckats?
– FN har ett ansvar, men medlemsländerna måste göra mer på hemmaplan och avsätta resurser på förebyggande och vård. Det preventiva arbetet har i många länder varit underprioriterat. Man måste satsa mer på att minska efterfrågan. Där har vi missat, och det är en del av förklaringen till att det ser ut som det gör idag.

Nu ska hon hem och läsa en färsk forskarrapport beställd av EU:s rättdirektorat som presenterades lagom till Wienkonferensen. Där hävdas att narkotikaproblemen förvärrats sedan det förra stora FN-mötet 1998 (Ungass) och en forskare menar att politiken orsakar mer skada än narkotikan själv.

– Det är forskare som fått fria händer och svartmålar läget, men det är inget beslutat av något organ. Nu ska vi studera deras rapport och slutsatser, men jag tror det är omöjligt att politiken orsakar mer skada än drogerna, säger Maria Larsson och skyndar ut till planet.

Etiketter:

Annonser