Khatmissbruk bland brittiska unga

LONDON Missbruk av växtdrogen khat har i väst främst förekommit bland östafrikanska invandrare. Nu varnar en psykiatriker för att drogen även börjat spridas bland brittiska ungdomar.

I Storbritannien är khat (kat) – till skillnad från de flesta andra EU-länder som narkotikaklassat växten – ännu tillåten att importera och säljs öppet på marknader som vilken grönsak som helst.

Khat har ger en lätt centralstimulerande påverkan, tuggas främst bland män i invandrargrupper från Östafrika och arabiska viken där den anses vara ett traditionellt bruk inom vissa kretsar.

Men nu varnar en brittisk psykiatriker för att drogen börjar få fäste bland brittiska ungdomar.
– Ungdomarna har ingen aning om drogens farlighet, de tror att eftersom den är laglig att den helt ofarligt att använda, säger psykiatrikern Eleni Palezido vid östra Londons ungdomscenter till brittiska BBC.

– Khat fungerar som en katalysator och utlöser latenta mentala störningar när missbruket upphör och dopaminflödet i hjärnan reduceras. Detta leder till depressioner och i vissa fall till fullt utvecklad psykos, säger hon.

Cirka sju ton Khat kommer varje vecka till flygplatsen Heathrow i London. Drogen/grönsaken importeras främst från Etiopien, Kenya och Jemen. I BBC:s artikel varnas också för att Storbritannien är en omlastningscentral till länder där khat är klassad som narkotika.

De verksamma rusämnena i khat är Cathinone och Cathine. Båda dessa kemiska substanser är klassade som C droger i Storbritanniens farlighets-klassificeringssystem.

Hittills har de brittiska myndigheterna ställt sig kallsinniga till att narkotikaklassa khat, men en talesman från inrikesministeriet säger att “vi håller en noga vakande överblick på situationen“.

Sverige narkotikaklassade khat 1989 efter rapporter om ökad smuggling och missbruk bland invandrade somaliska män. Det är fortfarande i dessa grupper som användning är störst, det finns även här uppgifter om att drogen börjat spridas bland kvinnor och även ungdomar med annan kulturell bakgrund.

Röster har höjts för att gränsen för grov narkotikabrott och smuggling av khat kraftigt måste sänkas då kurirer hittills bara döms till böter eller kortare fängelsestraff om de håller sig under riktvärdena 200-400 kilo.

Ifjol beslagtog svenska tullen hela 10,3 ton khat (!), jämfört med 6,7 ton året före. Det mesta smugglas med flyg till Holland och bilar därifrån, men även beslag i flygtrafiken från London till Norden görs.

Växtdrogen är narkotikaklassade eller på annat sätt förbjuden i de flesta EU-länder, förutom Storbritannien, Holland och Belgien. Ett juridiskt problem är att drogen inte ses som narkotika i FN:s konventioner.

• Fotnot: Missbruk av khat kan leda till sömnproblem, högt blodtryck, hjärtproblem och impotens. Längre tids missbruk kan ge muncancer, ångest och ökad aggressivitet, orsaka paranoja och psykotiska besvär. Khatmissbruk kan också utlösa dolda mentala störningar.

Etiketter:

Annonser