Alkolås-tvång för dömda rattfyllerister

STOCKHOLM Regeringen förbereder nu ett lagförslag om att dömda rattfyllerister och misstänkta alkoholister från nästa år ska tvingas ha alkolås i bilen.

– Vi vet att en tredjedel av dömda rattfyllerister är återfallsrattfyllerister. Därför är arbetet med alkolås riktat till dem som är rattonykterhetsdömda. Det är ett snabbt och effektivt sätt att minska rattonykterheten i trafiken, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) om förslaget, till TV4-Nyheterna.

Personer som dömts för rattfylleri ska enligt förslaget använda alkolås upp till två år om de vill behålla körkortet. Efter provtiden ska man kunna söka om ett nytt körkort utan alkolås-krav. Dessutom ska läkare vid misstanke om alkoholberoende kunna kräva att alkolås ska användas.

Läkarkontroller, alkolås och kontroller kan kosta uppåt 60 000 kronor. Staten ska subventionera en del, oklart hur mycket, men största delen får föraren själv stå för, enligt förslaget.

Alkolåsförslaget ska så småningom läggas fram till riksdagen och skulle sedan kunna börja gälla från januari 2010.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser