USA hjälper Mexiko bekämpa knarkligor

MEXICO CITY Utrikesminister Hillary Clinton medgav vid sitt besök i södra grannlandet att USA:s “omättliga aptit“ efter narkotika bidrar till mycket av det knarkrelaterade våldet som drabbar Mexiko.

Clinton lovade i onsdags president Felipe Calderon att USA står “skuldra mot skuldra“ med Mexikos regering för att bekämpa knarkkartellerna, rapporterar Reuters.

Över 8000 människoliv har det knarkrelaterade våldet krävt i Mexiko sedan Calderon för drygt två år sedan började bekämpa ligorna med armén och federal polis. Många av dödsfallen har inträffat vid inbördes revirstrider mellan kartellerna om smuggelvägar, lokala marknader och makt.

Hillary Clinton lovade att USA ska satsa 80 miljoner dollar extra för att Mexiko ska kunna handla Black Hawk-helikoptrar i bekämpning av de fyra-fem karteller som delvis lamslår vissa städer, särskilt nära gränsen till USA.

Hon medgav även att USA inte klarat att stoppa smuggling av vapen i omvänd riktning till Mexiko. Omkring 90 procent av beslagtagna vapen i Mexiko härrör från USA.
Men hon tillstår även att man inte lyckats dämpa efterfrågan från USA:s cirka 35 miljoner narkotikaanvändare som utgör den marknad som karteller i Latinamerika lever på att leverera exempelvis kokain, cannabis, metamfetamin och heroin till.

Vita huset meddelade i tisdags en ny strategi mot de mexikanska knarkkarteller som är verksamma i USA. Hela 700 miljoner dollar avsätts för att bekämpa dessa kriminella organisationer. Och narkotikaagenter, utredare och förstärkt polis ska patrullera gränsområdena mot Mexiko för att försöka förhindra smugglingen av vapen och narkotika.
Men medan amerikanska regeringen talar om att stödja Mexiko, så talar politiker i kongressen om grannlandet som en “failed state“, ett land där maffian är på väg att ta över.

– Vi vill inte vara leverantör av droger till Nordamerika, men vi kan inte ensamma stoppa smugglingen, sade Mexikos riksåklagare Medina Mora till Drugnews i samband med en FN-konferens om narkotika nyligen.

Han hävdade ändå att senaste årets insatser mot kartellerna rönt framgångar i Mexiko och att tillgången på kokain minskat i USA, vilket en fördubbling av gatupriset tyder på. Men han anser att det behövs mer breda satsningar på prevention, hälsa och vård för att minska efterfrågan.
Andra talar om att legalisering av narkotika är enda lösningen för att slå undan benen på ligorna.

Samma dag som Hillary Clinton inledde sitt tvådagarsbesök i Mexiko så grep mexikanska myndigheter en av landets mest efterlysta knarkkungar. Hector Huerta Rios, “Åsnan“ kallad, har varit en av landets mest jagade brottslingar. Tillslaget gjordes i en förort till industristaden Monterrey.

Hans namn är ett av de 24 kriminella som landets myndigheter häromdagen satte upp på en lista. Belöningar på uppåt drygt 17 miljoner kronor för information som leder till att de grips har utlovats. På listan återfinns även Sinaloa-kartellens ledare Joaquín “El Chapo“ Guzman, som öppet hotat polisen i gränsstaden Ciudad Juarez. Guzman återfanns nyligen även på tidskriften Forbes lista över världens rikaste personer.

Etiketter:

Annonser