Skottland hårt drabbat av drogmissbruk

EDINBURGH Drogmissbruk i Skottland krävde ifjol 1399 liv på grund av alkohol och 455 dödsfall var narkotikarelaterade, men tre gånger mer vårdresurser läggs på narkotika än alkohol. Missbruk kostar skotska samhällsekonomin nära fem miljarder pund årligen, enligt en ny rapport.

Myndigheter, organisationer och lärosäten har fokuserat mycket på om narkotika och alkohol och dess samhällsekonomiska konsekvenser i Storbritannien. Nu visar en ny rapport att missbruket kostar den skotska ekonomin nära fem miljarder pund ( cirka 60 miljarder kronor) per år.

Enligt den skotska organisationen Audit Scotland var alkohol den direkta anledningen till 1 399 dödsfall medan narkotika låg bakom 455 dödsfall förra året i Skottland. Men tre gånger så mycket ekonomiska resurser satsades på vård för narkomaner än på att hjälpa alkoholens offer. Totalt satsades 175 miljoner pund på förebyggande, kontroll och missbruksvård i Skotland, enligt rapporten.

– För att motverka denna historiska obalans ska nu myndigheterna satsa mer på att hjälpa alkoholberoende, sade ministern för folkhälsa Nicola Sturgeon till brittiska BBC.

Enligt rapporten är de höga narkotika- och alkoholrelaterade dödstalen i Skottland bland de högsta i Europa, dödsfallen har fördubblats de senaste 15 åren. Audit Scotland menar att det är alarmerande att det blir värre samtidigt som drogrelaterade skador minskar i övriga Europa.

– Nu måste alla inblandade parter verkligen anstränga sig att se till att de drabbade människorna verkligen får den hjälp de är berättigade till, säger Audit Scotland ordförande Robert Black.

Rapporten har lett till skarpa reaktioner från olika politiska håll.
– Det är ju inte riktigt klokt att endast en tredjedel av pengarna satsas på att hjälpa alkoholmissbrukarna jämfört med narkomanerna, när alkoholskadorna är tre gånger större, säger Robert Brown från det Liberal demokratiska partiet.

Knappt fem procent av skottarna beräknas vara alkoholberoende medan 1,8 procent är beroende av tunga droger som heroin.

Etiketter:

Annonser