Afghanistan hett på Nato-möte

KABUL/STRASBOURG/KEHL Narkotika värt över åtta miljarder kronor har beslagtagits av afghaniska myndigheter senaste året. Droger, terrorism och oredan i Afghanistan är på dagordningen under Nato-toppmötet fredag och lördag.

I det krigshärjade fattiga landet – särskilt i de delar där talibaner och terroriströrelser som al-Qaida åter vunnit mark – produceras över 90 produceras av det råopium som förädlat till heroin svämmar över världen.

Fram till 21 mars, då det afghanska nyåret firades, hade landets myndigheter ändå gjort stora beslag senaste tolv månaderna: drygt 67 ton opium, 3,8 ton heroin, 5,2 ton morfin, över 350 ton hasch och 242 ton kemikalier för drogproduktion, rapporterar TT och AFP.

Natos och USA:s strategi med utländska trupper mot narkotikafinansierad terror har inte gett önskade resultat i Afghanistan. Långsiktigt krävs andra lösningar, särskilt mer civila insatser. Därför sträcker nya Obama-administrationen försiktigt ut en hand till talibaner som överger extremism och välkomnade i veckan även tidigare fienden Iran till bredare lösningar om Afghanistan.

Det märktes på en FN-konferens i Haag om situationen i Afghanistan häromdagen där utrikesminister Hillary Clinton medverkade. Och det hörs nu när president Barack Obama försöker få europeiska länder att ta en mer aktiv del i Afghanistan.

– Jag vet att det finns tveksamheter i Europa inför kriget i Afghanistan. Men al-Qaida gömmer sig i bergen mellan Afghanistan och Pakistan och nästa gång de slår till är sannolikheten större att det sker i Europa än i USA, sade Obama bland annat i franska Strasbourg, enligt Ekot.
Han berättade att han även ska lägga fram en plan för en kärnvapenfri värld på söndag.

Men även om USA:s hemmafront är krigstrött efter Irak och Afghanistan, så avser inte Frankrike att sända fler soldater till de afghanska bergen. President Sarkozy sade att han stöder Obamas nya strategi, men avser istället för fler soldater mest bistå med ekonomiskt stöd och utbildning av afghanska poliser.

Däremot har Sverige, som medverkar med uppåt 500 soldater i nordvästra Afghanistan, lovat att förstärka Isaf-styrkan med ytterligare cirka 40 personer inför de stundande valen och behov av ökade säkerhetskrav, enligt försvarsminister Sten Tolgfors (M).

• Nato-mötet i Strasbourg och tyska Kehl i helgen firar även försvarsalliansens 60 års jubileum. Och en ny generalsekreterare ska utses leda Nato, ett hett namn är Danmarks borgerliga statsminister Anders Fogh Rasmussen. Men Nato-medlemmen Turkiet opponerar sig och varnar för att det, efter bråken om de kontroversiella Muhammed-teckningarna, kan leda till samarbetssvårigheter med den muslimska världen.

Etiketter:

Annonser