Larm om drivgas som farligt rusmedel

MALMÖ Polismyndigheten i Skåne varnar för att ungdomar allt oftare berusar sig med butangas som finns i sprayburkar. För en månad sedan avled en 16-årig flicka som sniffat drivgasen.

Flera andra allvarliga tillbud har rapporterats till polisen senaste tiden.

Gasen ger ett kortvarigt rus, men kan ge långvariga skador i hjärnan. Skador kan uppkomma på grund av att syretillförseln till hjärnan blockeras.

– Vi ser ju att detta går i vågor, men nu ökar det så pass mycket att vi vill informera att ungdomar faktiskt riskerar att skadas allvarligt och till och med att dö som den unga flickan i Malmö gjorde, säger Ewa-Gun Westford informationsansvarig polisinspektör vid Polisen i Södra Skåne till Drugnews.

Många butiksinnehavare i Skånekommuner – bland annat i Simrishamn – har kontaktat polisen för att larma om att ungdomar köper stora mängder sprayburkar, allt ifrån doftspray till hårspray, för att berusa sig.

– Det ser ju jättekonstigt ut om en ungdom köper 10-20 sprayburkar. Nu vill vi uppmana föräldrar och vuxna i barnens närhet att skaffa sig kunskap i ämnet för att kunna informera om vilka allvarliga konsekvenser butangas kan ge, säger Ewa-Gun Westford.

• Mer information på polisens hemsida .

Etiketter:

Annonser