Ny rysk tobakslag på gång

MOSKVA Ryska parlamentet ska i veckan ta ställning till förslag om en ny skärpt tobakslag med bland annat högre skatt och varningstexter på cigarettpaketen. Rökning har fortsatt öka i landet, särskilt bland kvinnor och barn.

Istället för att modifiera nuvarande tobakslag så får ryska duman ta ställning till en helt ny som läggs fram 16 april i underhuset, rapporterar Itar-Tass som citeras av nyhetsbrevet Ryska posten.

Lagen ska uppfylla WHO-konventionen om tobak och innehåller förslag om varningsmärkning och höjd tobaksskatt.

Tobak dödar årligen omkring 400 000 personer och alkohol 700 000 personer i Ryssland, enligt Nikolaj Gerasimenko, ordförande i dumans hälsoutskott.

Dödligheten är tre gånger högre bland ryska rökare jämfört med flera andra länder då bland annat halterna av tjära och nikotin i produkterna är högre.

Trots att befolkning minskat, så ökar antalet rökare i Ryssland. Omkring 30 procent av befolkningen röker och snittåldern för debuten är endast elva år.
Reklam för tobak har varit aggressiv och utdelning av cigaretter utanför trafikpunkter har förekommit i marknadsstriden mellan inhemska och utländska märken. Från millenieskiftet till 2005 ökade cigarettförsäljningen från 287 miljarder till 375 miljarder cigaretter.

Etiketter:

Annonser