Läkare ska stävja missbruk i USA

WASHINGTON En ny screeningmetod för droger lanserades i måndags i USA. Läkare kommer nu i frontlinjen för att stävja missbruk och får bättre möjlighet att informera sina klienter om hälsoeffekterna av deras drogmissbruk.

Omkring 20 miljoner människor i USA är narkotikamissbrukare och var femte ung vuxen amerikansk medborgare i 18-25-årsåldern missbrukar narkotika regelbundet.

För att bemöta det grava, utbredda narkotikamissbruket ges nu psykiatrisk personal i USA legala verktyg att drogtesta sina klienter. Det nya instrumentet kommer att finnas tillgängligt för läkarna från 20 april.

Det presenterades vid en stor konferens anordnad av National Institute on Drug Abuse, Nida , i Washington DC.

Initiativet “Outreach NIDAMED“ har tagits av Nida, som är en arbetsgrupp bestående av bland andra senatorn Carl Levin, Vita husets antinarkotika-kontor och chefer från amerikanska myndigheter som arbetar för att förbättra tillgången till vård för missbrukare.

NidaMed är en nätbaserad screeningsmetod och snabbreferensguide för medicinsk personal och testet visar om klienten använder droger. Forskning visar att tidiga läkarstödda insatser leder till minskningar av missbruk.

Men många patienter nämner inte sitt narkotikamissbruk för sin läkare och därmed får endast en bråkdel av klienterna missbruksbehandling, nu planeras för att fler klienter ska få tillgång till snabbare vård.

Etiketter:

Annonser