Våldsbrottslingar ofta alkoholister

GÖTEBORG Det starka sambandet mellan alkohol och våldsbrott gäller inte bara vid krogbråk, utan även grova våldsbrottslingar. Drygt hälften av landets livstidsdömda är alkoholberoende, endast få psykiskt sjuka.

Det visar ny statistik som forskare på kriminalvården tagit fram för Sveriges Radio. Studien är gjord av Ulrika Grann som har gått igenom samtliga livstidsdömda fångar 1965-2007 – 244 män och fem kvinnor. De flesta dömda för mord.

– När jag själv tittar på analyser och samtal jag haft så tycker jag faktiskt att just det här med alkohol återkommer om och om igen, säger Ulrika Grann till Sveriges Radio.

Av de livstidsdömda var 52 procent alkoholister och 43 procent hade aktivt missbruk vid tiden för brottet. När hon går tillbaka till slutet av 1960-talet så finner hon att var det nästan bara kroniska alkoholister som dömdes till livstids fängelse.

Andra problem såsom psykisk ohälsa och narkotikamissbruk förekommer också, men är ovanligare. Endast sju procent av de livstidsdömda har någon gång i livet haft en diagnos som psykiska sjuk medan andelen narkomaner är 33 procent.

– Den vanliga befolkningen tror att de är psykiskt sjuka, att det är framförallt det som gör att de mördar. Man har attityden att om man mördar någon, då måste man vara knäpp, säger forskaren Ulrika Grann.

Omkring 60 procent av dem som idag döms till fängelse har alkohol- och narkotikaproblem. Äldre Brå-studier visar att tre av fyra som misshandlar är berusade och att vartannat offret också har alkohol i kroppen.

• Radioprogrammet Kaliber granskar på söndag alkoholens roll vid våldbrott. De har bland annat intervjuat en av de ungdomar som 1995 misshandlade en 14-årig pojke till döds i Kode utanför Kungälv. Då fokuserades mest på att det angripande gänget var skinnhuvuden, medan alkoholens roll inte alls togs upp trots att de druckit i flera dagar före dådet.

Etiketter:

Annonser