Kazakstan förklarar krig mot knark

ASTANA Hälften av det heroin och hasch som produceras i Afghanistan smugglas genom Kazakstan via den så kallade “Norra rutten“. Kazakstan försöker nu stoppa det ökade narkotikamissbruket i landet med drogtester av skolelever och tjänstemän.

Förra året beslagtogs 28 ton narkotika, varav 1,5 ton heroin och 23 ton hasch i landet.

Kazakstan har dragits in i den globala narkotikahandeln och som en följd av de enorma mängderna narkotika som passerar landet har missbruket ökat dramatiskt.

Polisen i huvudstaden Astana genomförde “frivilliga“ narkotikatester 2007-2008 av sammanlagt 15 000 skolungdomar och universitetsstudenter, cirka tre procent av dessa testades positivt.

Som en följd av det utbredda narkotikamissbruket planerar nu regeringen införa bland annat obligatorisk narkotikatestning av elever samt tjänstemän. Vill eleverna fortsätta studera och vill tjänstemännen ha kvar sitt arbete måste de klara ett narkotikatest.

– Det är dramatiska åtgärder vi nu ska genomföra, men vi måste identifiera brottslingarna och skapa team som ska bekämpa dem. Det finns knappast någon som kan vilja sätta sig emot en sådan här åtgärd, sade Kazakstans premiärminister Karim Kajymqanuly Massimov, rapporterar ryska Novoteka.

Förutom dessa åtgärder ger han vice premiärministern Serik Akhmetov uppdraget att på 30 dagar sammanställa ett lagförslag samt ett program för att bekämpa narkotikahandeln.

Hittills har 54 669 personer i åldrarna 14 till 30 år registrerats vid landets narkotikamottagningar, 62 procent är missbrukare av heroin och opium. Fem tusen är kvinnor och fyra tusen minderåriga.

Men dessa siffror är enligt experter långt ifrån sanningen, det faktiska antalet missbrukare är troligen betydligt högre.

– Tanken på att tvingas genomgå tester kommer att rädda många barn. Jag stödjer detta initiativ och anser att det bör slås fast i lag. Den som inget har att dölja är inte heller rädd för testet. En positiv effekt är att studenterna slutar använda droger för testet kommer att bli avskräckande, säger Rena Balykova ordförande vid Kazakstans Barndom Utan Gränser.

Etiketter:

Annonser