Polisstrategi dämpade ungdomsfylleri

GÄVLE/STOCKHOLM Fler vuxna ute och poliser som hällde ut alkohol och körde hem tonåringar. Det verkar ha minskat mycket fylleri och bråk under Valborg.

Fylla, bråk och misshandel rapporteras från hela landet. Men det verkar som att en ganska kylig natt och eldningsförbud i flera kommuner dämpade Valborgsfirandet.

Och polisens strategi var tydlig inför den vanligtvis stökiga helgen. Aktivt arbete mot ungdomsfylleri, enligt den s.k. Kronobergsmodellen. Genom att motverka langning, stoppa minderåriga med alkohol och hälla ut alkohol så kan både fylleri och våldsbrott förebyggas.

I studentstaden Uppsala hällde polisen ut över ett tusen liter sprit, vin och öl från ungdomar. En våldtäkt på en 16-årig flicka rapporterades skett mitt på dagen av ett gäng killar.

I centrala Gävle hälldes alkohol ut för 26 personer. Ett förbud att dricka alkohol på allmän plats råder i ett stort område i staden.
– Det var en ganska lugn Valborg. Vi vet att alkohol är det centrala för att minska misshandel. Vi fotpatrullerar på helgkvällar, arbetar aktivt mot langning och häller ut alkohol. Äldre får böter, bland yngre kontaktar vi föräldrarna, säger Tony Persson i citypolisens brottsförebyggande grupp, till Drugnews.

Däremot upptäcktes i trafikkontroller flera rattfyllerister under natten.
En singelolycka med en personbil strax söder om Sandviken krävde två 17-åringars liv natten till 1 maj. Pojkarna hade varit på fest och tagit den enes mammas bil, trots att ingen hade körkort. Enligt polisen är det oklart om de hade alkohol i blodet.

I Göteborg fick 113 personer alkohol direktförverkad, 17 underåriga omhändertogs för fylleri och tolv personer fick lämna prover efter misstanke om tagit narkotika. I Skåne tog polisen emot 450 larm under natten, bland annat en allvarlig knivmisshandel i Sjöbo. Men polisen ansåg ändå natten “rimligt lugn“, enligt Dagens Nyheter.

Stockholmsnattens allvarligaste situation inträffade i Barkarby då polis tvingades skjuta varningsskott mot ett ungdomsgäng som angripit en fältassistent. Gänget svarade med att kasta ölburkar mot polisen, men ingen skadades eller greps, rapporterar TT.

På Gotland anser polisen att man lyckats bra, bland annat för att även många vuxna vara ute på kvällen. Alkohol hälldes ut för ungdomar, sex personer omhändertogs för fylleri, några misshandelsfall anmäldes.

• NY STUDIE Att aktivt polisarbete fungerar mot ungdomsfylleri minskar våldsbrott visar en ny studie av Brottsförebyggande rådet. Ett försök i sju polisområden ifjol där man använde Kronobergsmodellen har summerats.

– Resultaten är mycket glädjande men det krävs att metoden används fullt ut för att den ska fungera. Rätt polisiär resurs, på rätt plats och med en bra metod leder till färre fulla ungdomar och mindre våldsbrott, säger rikspolischef Bengt Svenson i en kommentar.

Etiketter:

Annonser