Gravid kvinna riskerar dödsstraff i Laos

VIENTIANE En gravid brittisk kvinna anklagad i Laos för att försökt smuggla 680 gram heroin riskerar dödsstraff. Den 20-åriga kvinnan har blivit gravid under sin tid i fångenskap.

Rättegången skulle ha inletts denna vecka i huvudstaden Vientiane, men nu uppger myndigheterna att den uppskjutits till nästa vecka för att hinna få tag i en försvarsadvokat.

Samantha Orobator, från södra London, greps den 5 augusti förra året på flygplatsen Wattay i Laos och har sedan dess suttit fängslad i det ökända fängelset Phonthong. En anstalt där misshandel och sexuella övergrepp av intagna är vanligt.

Enligt den London baserade människorättsorganisationen Reprieve har hon blivit gravid under tiden i fängelset, rapporterar flera brittiska media.
– Vi är oroliga för att hon har blivit utsatt för sexuella övergrepp i fängelset och hon är nu gravid i femte månaden, säger Reprieve’s advokat Anna Morris som befinner sig på plats, men ännu inte fått träffa kvinnan.

Det normala rättsförfarandet i Laos är att en åtalad får träffa sin advokat först någon dag före rättegången. Storbritannien saknar ambassad i Laos, men enligt brittiska utrikesministeriet har Australiens representations läkare och personal besökt Samantha Orobator vid ett flertal tillfällen.

– Storbritannien motsätter sig dödsstraff och att en brittisk gravid kvinna kan bli ställd inför en exekutionspluton protesterar vi kraftfullt emot. Vi har högsta fokus på hennes fall och jag ska ta upp frågan med Laos utrikesminister som besöker Storbritannien på torsdag, säger den brittiske utrikesministern Bill Rammell till brittiska Guardian.

I Laos är dödsstraff instiftat för smuggling av mer än 500 gram heroin och straffet verkställs av en exekutionspatrull. Men dels uppger laotiska regeringen att man inte avrättar gravida, dels meddelar Amnesty International att inga avrättningar har verkställts sedan 1989, rapporterar Times nätsida.

• I området Gyllene Triangeln (Laos, östra Burma och norra Thailand) har opium länge odlats. Senare år har har dock både den illegala odlingen och heroinproduktion minskat avsevärt och ersatts av alternativa grödor. Idag står Afghanistan (del av området Gyllene Halvmånen) för omkring 90 producent av världens opium.

Etiketter:

Annonser